Ester strejkar för klimatet – ”drömmen är en framtid att leva i”

Varje fredag skolstrejkar Ester Cortes i Jakobsberg för klimatet.
Varje fredag ställer sig Ester Cortes på Riddarplatsen i Jakan med sitt plakat.
Varje fredag skippar 16-åriga Ester Cortes skolbänken för att istället ställa sig på Riddarplatsen i Jakan med sitt plakat. Hon strejkar för att öka kunskapen om klimathotet, få politikerna att handla och för att säkra framtiden för sig själv och andra. Järfällas egna Greta Thunberg är nästa nominerade i tävlingen Min lokala hjälte i Järfälla 2019.

Utsläppen av växthusgaser och det växande hotet mot vårt klimat har blivit en allt hetare fråga. I Storbritannien har parlamentet nyligen utlyst ett klimatnödläge, i EU-valrörelsen har klimatet blivit en valfråga och i land efter land bjuds Sveriges skolstrejkande klimataktivist, Greta Thundberg, in för att tala inför makthavare.

En som inspirerats av just Greta är den 16-åriga Järfällabon Ester Cortes. Hon har alltid haft intresset, men det var först när hon såg Greta Thunberg sätta sig och strejka utanför riksdagshuset som hon klev till handling.

– Det var först då jag insåg att ”aha, jag kan ju gå ut och göra min röst hörd”, säger hon.

Strejkar tills makthavarna agerar

Hon går i gymnasiet, men skippar alltså all undervisning under fredagarna, för att istället ställa sig på Riddarplatsen i Jakobsberg med sitt plakat. Det är en protestform som fått kritik, eftersom det råder skolplikt i Sverige.

– Som det står på min skylt, varför ska jag plugga inför en framtid som inte finns? För som det ser ut nu kommer det inte finnas en framtid att leva i om 20 år, säger Ester Cortes om kritiken.

Hon menar att det är radikala samhällsförändringar som krävs och säger att hon tänker fortsätta strejka tills makthavare världen över agerar. Men hon menar också att det finns mycket att göra på hemmaplan, och riktar sig till Järfällas politiker.

– Man bli bättre på att ta vara på all mat som slängs i skolorna till exempel, kanske använda den som biobränsle, säger hon.

Vad vill du uppnå med din strejk? 

– Att de lösningar som finns, för forskningen och lösningarna finns där, implementeras över hela världen. Min drömbild är att det finns en framtid för mig att leva i, säger hon.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners
Lokala partners