Peter från Söder vill bryta machokulturen

Peter Eriksson bor på Södermalm och har startat Huskurage.
Peter Eriksson bor på Södermalm och har startat Huskurage.
Hallå där ... Peter Svensson som nominerats till min lokala hjälte på Södermalm.
Han arbetar för att förebygga machokultur i Bajen och kom på idén till Huskurage – som får grannar att visa civilkurage.

Södermalmsbon Peter Svensson startade Huskurage tillsammans med sambon Nina Rung för fyra år sedan. Det är en ideell förening som får grannar att agera vid oro om våld i trapphuset, något som främst kvinnor drabbas av.

Varför drog ni igång Huskurage ?

– Vi såg att det fanns ett behov. Många gånger har grannar berättat att de hört och varit oroliga för  att något varit fel, men inte agerat. I slutändan kan grannar rädda liv, genom att göra sig synliga, knacka på och larma polisen.

Du har även sett till att Hammarby jobbar med jämställdhetsprojektet HeforShe. Berätta:

– Jag kom i kontakt med Hammarby under mitt arbete med uppförandekoden inom svensk elitfotboll. HeforShe är en kampanj från UN Women som vill engagera fler män för ett mer jämställt samhälle. Med Hammarby som ambassadörer når vi massor män som supporters, ledare och spelare i alla åldrar.

Vad tycker du utmärker en vardagshjälte?

– Det kan vara att våga säga ifrån när någon säger något sexistiskt eller homofobiskt i omklädningsrummet. Att våga agera. Med Huskurage hjälper andra att bli hjältar. En knackning kan rädda ett liv.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Södermalm lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltsodermalm@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Söderhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners