ANNONS

De gav Spånga en egen hymn

Lokal Hjälte, Nr 7, Gustav Breine och Lars Benckert släpper loss i en rivig hymn till Spånga torg.
Gustav Breine och Lars Benckert hyllar Spånga torg i punktempo.
De gav Spånga torg en egen punkhymn - och Håkan Hellström något att bita i.
Duon Benckert & Breine skrev låten som lyfter stadsdelen mitt emellan Brommas miljonvillor och Järvas miljonprogram - och nu har de nominerats till Min lokala hjälte i Spånga 2019.
ANNONS

Den är svår att få ur huvudet när man väl hört den. Låten ”Känn ingen sorg för mig Spånga torg”  berättar med punkig energi om en stadsdel där mellanchefen längtar hem, där trafikljuset lyser rött vid järnvägsbron och där folk handlar sin mat på Åsas fisk, Dennis kött eller Spånga-Macka.

Beef med Götet

Det hela började som en idé om en ”beef” med Göteborg, berättar Gustav Breine, som sjunger och spelar gitarr i låten.

–”Känn ingen sorg för mig Sergels torg”, hette den väldigt länge, men så kände vi att det var roligare att ta något mer lokalt. Så vi valde Spånga torg eftersom jag bor här i Spånga.

Spelar in hemma

Gustav och bandkollegan Lars Benckert har spelat musik i hela sina liv på olika håll och i olika band, men för ett halvår sedan bildade de ett gemensamt band. Tillsammans spelar de alla instrument, och musiken spelar de in i sina hemmastudios.

Gustav Breine har bott i Spånga i tio år och låttexten förmedlar bilden av en kärleksfull, men inte okomplicerad relation till stadsdelen och dess omgivning. ”Sitter i en villa här/i bruset ifrån E18/bilar brinner bara där/en liten kilometer bort härifrån”, som några rader ur texten låter.

Hyllas av toppolitiker

En som verkligen uppskattar låten är Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd, Spångabon Dennis Wedin, som var en av de första som hyllade låten på Facebook.

– Det är fint när Spångabor vill lyfta fram vårt område, och detta är ju också på ett kreativt och talangfullt sätt. Jag tycker det är toppen att Spånga har fått en ärlig, rå och alldeles egen hymn, säger han till Mitt i.

Lokal Hjälte, Nr 7, Lars Benckert och Gustav Breine släpper loss i en rivig hymn till Spånga torg.

Lars Benckert och Gustav Breine poserar på – just det – Spånga torg.

 

ANNONS

Vem är din lokala hjälte?

Lokala partners
ANNONS