ANNONS

Spelarna hjälpte Denita genom krisen

Danita Landegren startade Sumpan Allstar för 14 år sedan.
Danita Landegren startade Sumpan Allstar för 14 år sedan.
Denita Landegren har nominerats till Min lokala Sundbybergshjälte för sitt arbete med Sumpan Allstar och Sumpan United, innebandy-och fotbollslagen för personer med funktionsnedsättningar.
ANNONS

Allt började för 14 år sedan när Denita Landegrens son Anton, som har Downs syndrom, ville börja spela fotboll. Hon lyckades inte hitta rätt sammanhang för honom och tog då saken i egna händer och startade föreningen Sumpan Allstar.

Det som från början var en grupp med fem spelare med olika funktionsnedsättningar, har i dag växt till sex lag, inom både innebandy och fotboll med närmare 80 aktiva spelare.

Både Sumpan Allstar och Sumpan United, som Denita startade senare för dem med lite mindre svårigheter, ingår i dag i Sundbybergs IK med en egen sektion: Sundbybergs IK Parasport.

Hur ser du på hur lagen utvecklats sedan starten för 14 år sedan?

– Jag startade vecka nio 2004 med fotbollen, då var vi fem spelare. 2011 drog jag igång innebandyn. I dag är vi närmare 80 spelare. Många av spelarna har vuxit jättemycket som personer under den här tiden.

Du ägnar över 20 timmar i veckan åt arbetet med lagen, hur orkar du?

 – Arbetet börjar kännas så smått, men jag får så mycket kärlek och omtanke av spelarna så det är värt allt. 2009 överlevde jag en bröstcanceroperation och hade en jättetuff period. Då var det spelarna och mina söner som höll mig uppe.

Vad betyder lagen för dig?

– De betyder enormt mycket. Det var det som gjorde att jag orkade komma tillbaka och i dag är jag friskförklarad från cancern.

ANNONS

Och omvänt, vad tror du lagen betyder för spelarna?

– Jättemycket. För min son som har Downs syndrom så är de kompisar som han träffar på fritiden dem han träffar i laget. Vi åker också runt på seriespel och cuper och jag försöker få spelarna att åka med själva utan sina föräldrar för att få dem att växa upp och ta ett eget ansvar, det tror jag att det är viktigt att de får göra.

Hur ser framtiden ut?

– Man skulle kunna få in en mängd andra idrotter i sektionen, men jag kan inte ta på mig mer än i dag. Just nu gör jag det jag tycker är roligt och det jag klarar av.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Sundbyberg lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesundbyberg@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Sundbybergshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

ANNONS