Annas språkträffar bygger vänskapsband

Anna Fogelberg är Mitt i :s nästa lokala hjälte. Hon är bibliotekarien som ger nya svenskar chansen att träffa infödda Vallentunabor
Bibliotekarien Anna Fogelberg hjälper nya svenskar hitta vänner att språkas med.
Anna Fogelberg
Anna Fogelberg
Bibliotekarien och författaren Anna Fogelberg ser till att nya och gamla svenskar får möjligheten att utbyta språkkunskaper och vänskap.

Som besökare till Vallentuna Kulturhus har du säkert fått hjälp med att hitta rätt bland bibliotekets bokhyllor av Anna Fogelberg. Vad många kanske inte vet är att hon i yrkesrollen som ungdoms- och mångspråksbibliotekarie också ger nysvenskar chansen att lära känna infödda Vallentunabor.

Vad fick dig att vilja starta upp språkträffar?

– Nya svenskar besöker ofta biblioteket för att få hjälp med olika saker. Det har gett mig insikten att vi alla måste hjälpas åt och släppa dem in samhället och då är det viktigt att det finns mötesplatser.

Varför är det viktigt med mötesplatser?

– Det finns väldigt få mötesplatser i samhället där det är naturligt att träffas och prata med varandra. Särskilt för dem som är nya i Sverige är behovet jättestort. Sen är det minst lika viktigt att svenskar också kommer.

Vad ger dina gruppträffar dig?

– Jag får möta människor från olika delar av världen som ger mig bättre förståelse för vilka situationer man kan hamna i. Sen i Kulturgruppen (för ungdomar mellan 15 och 20 år), är det roligt att sitta med och lyssna när ungdomarna lär känna varandra.

Vem skulle du nominera till lokala hjältar?

Någon från kyrkorna som hjälper ensamkommande. Josefin Vannérus eller Johanna Ågestad.

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vallentuna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevallentuna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Vallentunahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Fakta

Om Anna Fogelberg

Bor: I Frösunda. Har varit Vallentunabo sedan tio år tillbaka.

Ålder: 42 år.

Yrke: Har skrivit flera ungdoms och barnböcker. Jobbar som bibliotekarie på Vallentuna Kulturhus.

Leder samtalsträffarna Språkcafé på tisdagar, Kulturgruppen på onsdagar för ungdomar mellan 15 och 20 år. Och Vi ses! på söndagar – där alla välkomna.

Huvudpartners