Kår 393 ställer upp för Söders ensamma mammor

Turid Bååth, Kår 393.
Turid Bååth, Kår 393.
På Kår 393 på Södermannagatan finns en plats för alla.
Församlingen som hjälpt ensamstående mammor i åratal nomineras nu till en av Södermalms lokala hjältar.
– Det värmer, säger Turid Bååth, verksamhetschef.

De flesta förknippar Frälsningsarmén med uniformer och pengabössor på stan. På Kår 393 på Söder är det annorlunda.

– Vi är mer t-shirt än uniform, säger Turid Bååth, verksamhetschef.

Fixar sportlovsresa

Kår 393 är stans kanske yngsta Frälsis-församling. Här samlas föräldralediga, ungdomar och papperslösa i en enda stor, kreativ, gemenskap.

I lokalerna på Södermannagatan anordnas babysång, träningspass, pysselverkstad och gratis massage, utöver gudstjänster och andakter.

När Mitt i besöker lokalerna planerar församlingen inför en sportlovsresa för en grupp ensamstående mammor och deras barn.

– Det handlar om att underlätta för en grupp som kanske inte har möjlighet att åka på semester på egen hand, säger Turid Bååth.

”Man blir ödmjuk”

Det är just ensamstående mammor som är församlingens målgrupp. Under åren har kåren anordnat flera sommar- och vinterläger, bland annat i natursköna Riddersvik i Hässelby. Lägret är kostnadsfritt och riktar sig till familjer med lite sämre förutsättningar än andra. De har också anordnat samtal och träffar för kvinnor som bor i skyddat boende och för papperslösa.

– Det kan vara att man har ekonomiska svårigheter men det kan också handla om struliga hemförhållanden eller sjukdom. Ofta finns ett behov av ett större sammanhang. Det sammanhanget vill vi vara, säger Turid Bååth.

Hur ser du på att ni blivit nominerade till titeln Min lokala Hjälte?

– Man blir ödmjuk. Det värmer att någon tänker att vi betyder så mycket att man tar sig tid att nominera. Jag känner mig ärad och välsignad.

 

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Södermalm lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesodermalm@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Söderhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners