Kolla in alla starka hjältekandidater i Farsta!

Här är alla hjältar i Farsta.
Här är alla hjältar vi träffat i Farsta under våren.
Kassim, Jeanette, Pelle och Åsa bryr sig, lyssnar och agerar – och de är alla några av de starka personligheter som Mitt i:s läsare tycker gör Farsta lite bättre.
Nu avgörs vem av dem som blir Min lokala söderortshjälte 2019.

Min lokala hjälte, Niclas Wennerlund är nominerad till min lokala hjälte.

Niclas Wennerlund.  Foto: Pekka Pääkkö

Hökarängsbon Niclas Wennerlund brinner för att alla ska ha rätt att röra på sig, på sina villkor och efter sin förmåga. Därför startade han Bara Vanlig – en löpargrupp och social mötesplats för personer med funktionsvariation. Starten gick i Hellasgården 2016. Nu finns Bara Vanlig-grupper i flera områden i Stockholm och i andra städer runt om i Sverige. Målet är att den ska finnas i hela landet 2021. ”Det håller på att bli en nationell folkrörelse”, säger Niclas Wennerlund.

Kassim Nagwere. Startade föreningen Drömstort i Farsta 2012. Lokal hjälte i Farsta.

Kassim Nagwere. Foto: Christian Lärk

Farstabon Kassim Nagwere har många år som framgångsrik basketspelare bakom sig. Nu använder han sin drivkraft till att lyfta ungdomar i förorten. Genom föreningen Drömstort hjälper han dem att nå sina mål och stärker deras självförtroende. Drömstort erbjuder föreläsningar och ledarskapskurser, som bland annat gör unga till basket- och volleybolltränare. Dessutom ordnar föreningen idrotts- och kulturaktiviteter och läxhjälp, i skolor och på idrottsplatser och idrottshallar runt om i söderort.

Pelle Olofsson är tränaren som kämpar för att unga tjejer ska bli tagna på allvar - med fotbollen som medel. Fotagraferad på Farsta IP

Pelle Olofsson. Foto: Stefan Källstigen

Farstabon Pelle Olofsson är tränaren som kämpar för att unga unga flickor ska bli tagna på allvar – med fotbollen som medel. Tre kvällar i veckan tränar han ett 40-tal tjejer i Farsta FoC. Han ordnar också sommarläger och arrangerar en egen fotbollsgala ihop med tjejerna. ”Det som tjejerna får med sig på planen tar de med sig in i klassrummet och senare in i livet. Jag vill hjälpa dem att bli självständiga, starka individer,” säger han.

Jeanette Höglund, Lokal Hjälte, Omgång 4, Farsta. Farstabo och grundare av Vid Din Sida, en organisation som hjälper organisation som hjälper våra hemlösa pensionärer och fattigpensionärer. Hon grundade den för ett par år sedan när hon sett e

Jeanette Höglund.  Foto: Christian Lärk

Farstabon Jeanette Höglund har vigt sitt liv åt att hjälpa hemlösa pensionärer och fattigpensionärer. 2016 startade hon Vid Din Sida, efter att ha sett en åldring rota efter tomburkar i papperskorgar. I organisationens lokal i city får de gamla mat, kläder, kaffe, blir omplåstrade, klippta, får fotvård och annat. Många kramar blir det också. Vid Din Sida drivs med medel från privatpersoner och sponsorer. Numera får Jeanette Höglund lön, genom en sponsor. Runt henne arbetar en grupp volontärer.

Åsa Sagström, 84 år. Hon har kostnadsfri qi gong i Tuben i Farsta centrum (ett aktivitetscenter för pensionrer) varje fredag kl 10 och prisas av dem sim nominerat henne.

Åsa Sagström. Foto: Christian Lärk

Farstabon Åsa Sagström ger äldre energi , med sina övningar i Qi Gong. Varje fredag samlar hon 35–40 pensionärer i Tuben i Farsta centrum. Tillsammans gör de övningar som stärker både kropp och själ – naturliga rörelser, avslappning och koncentration. ”Fantastiskt kunnig” och ”en verklig hjälte som får oss att må gott och stå emot livets påfrestningar” är några av deltagarnas vitsord. Åsa Sagström blev instruktör i Qi Gong redan på 190-talet, så deltagarna är i verkligt trygga händer.

Andreas Boonstra, konstnärlig ledare för moment:teater i Gubbängen nominerad min lokala hjälte, teater

Andreas Boonstra. Foto: Åsa Sommarström

Larsbodabon Andreas Boonstra har varit konstnärlig ledare för moment:teater i nästan 20 år. Tillsammans med sina kolleger har han gjort Gubbängen till en plats värd att åka till, för alla som vill se spännande scenkonst. Nyfikna, kreativa, oväntade, angelägna, politiska, roliga och provocerande – moment:teater sticker ofta ut och aldrig är rädd för att ta nya grepp. ”Efter 19 år kör vi fortfarande på i högt tempo. Vi tacklar inte av!”, säger Andreas Boonstra.

Lokal Hjälte, Farsta, Nr 7. Ulla Sundberg och Åke Lamm, ordförande i Farsta hembygdsförening, är två av de fem eldsjälar som driver Farsta galleri ideellt. Nu nominerade till Min lokala söderortshjälte i Farsta.

Ulla Sundberg och Åke Lamm.  Foto: Christian Lärk

Farstabon Ulla Sundberg och Sköndalsbon Åke Lamm är två av fem eldsjälar som driver Farsta galleri vid Farsta gård. På lite drygt ett år har över 6300 besökare hittat hit, långt över deras förväntan. Drivkraften är att ge konsten mer plats i Farsta och öka konstintresset här. ”Människor behöver titta på vackra ting. Dessutom behövs det platser dit man kan komma gratis, som bibliotek och gallerier”, säger Ulla Sundberg. Hittills har det blivit cirka 15 utställningar – och många fler lär det bli.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Huvudpartners