ANNONS

Sophie och Elsa startade chatt – tog tillbaka Rågsveds gator

hjälte, rågsved, hjälte nr 2. Elsa Blomquist och Sophie Hedfors som startade en chattgrupp i samband med våldtäkterna i Rågsved i somras – där kvinnor i Rågsved kunde skriva till varandra om de kände sig otrygga när de var på väg hem eller
Elsa Blomquist och Sophie Hedfors i Rågsveds centrum.
Våren och sommaren 2019 satte en eller flera våldtäktsmän skräck i Rågsved.
För att ta natten tillbaka startade Elsa Blomquist och Sophie Hedfors chattgruppen "Ta tillbaka tryggheten i Rågsved", som snart hade 200 medlemmar.
Nu är de nominerade till Min lokala söderortshjälte.
ANNONS

Det är vår 2019, och solen har gått ned över Rågsved. Under skenet från några gatlyktor skyndar en tjej hem från tunnelbanan, mellan fingrarna håller hon nycklarna i ett fast grepp. I den andra handen tar hon upp sin telefon och knappar sig in på en nystartad chattgrupp. Hon  frågar om någon kan möta upp henne, och snart kommer en grupp tjejer som följer henne hem.

Två våldtäkter och två våldtäktsförsök ägde rum i Rågsved under våren och sommaren 2019. Någon gärningsman har hittills inte gripits.

Skriva ifall man kände sig otrygg

I Rågsved gäris, en separatistisk Facebookgrupp för tjejer och icke-binära i Rågsved, gick diskussionerna varma. Vad skulle man göra för att skydda sig själv?

Då startade Elsa Blomquist och Sophie Hedfors en chatt sammankopplad med gruppen – där man kunde skriva ifall man kände sig otrygg.

hjälte, rågsved, hjälte nr 2. Elsa Blomquist och Sophie Hedfors som startade en chattgrupp i samband med våldtäkterna i Rågsved i somras – där kvinnor i Rågsved kunde skriva till varandra om de kände sig otrygga när de var på väg hem eller

Elsa Blomquist och Sophie Hedfors.

– Det var väldigt mycket oro, säger Sophie Hedfors.

Snart hade chatten 200 medlemmar.

Och chatten fyllde sitt syfte.

ANNONS

Man måste alltid vara försiktig. Och det är för jävligt

Elsa Blomquist

Elsa berättar om en händelse en kväll. Då skrev en i chatten att hen hört en kvinna skrika i Rågsveds naturreservat. Genast sprang 20 medlemmar från chattgruppen ut.

– Jag får gåshud bara jag tänker på det.

Sophie Hedfors och Elsa Blomquist berättar att chatten är långt ifrån lika aktiv idag, som den var under 2019. De hoppas att uppmärksamheten kring chatten hjälpte till att avskräcka gärningsmannen.

– Man hoppas att har han hört eller läst om hur vi organiserat oss, och att vi på så sätt satt hinder för honom, säger Sophie Hedfors.

– Chansen att bli utsatt är väldigt liten, men man måste alltid vara försiktig. Och det är för jävligt, säger Elsa Blomquist.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.