Stella brinner för att unga ska känna sig trygga och delaktiga

Stella Eriksson från Edsberg nominerad till Min lokala hjälte i Sollentuna för sitt engagemang i ungdomar mot våld.
Stella bor i Edsberg och började gå till Arena Satelliten som gäst 2010 när hon var 15 år.
Redan som 15-åring började Stella Eriksson engagera sig i föreningen UMV-Ungdomar mot våld på Arena Satelliten.
I dag, nio år senare, studerar hon heltid men lägger ändå otaliga timmar varje vecka på UMV:s arbete för säkerhet på ungdomsevenemang.
Nu är hon nominerad till Min lokala hjälte i Sollentuna för sitt engagemang.

– Jag var själv gäst på Arena Satelliten när det var nytt och jag gick snabbt med i en UMV-grupp. Det var kul att arbeta med evenemangssäkerhet. Och det är viktigt. Säkerheten är avgörande för hur besökarna ska uppleva festen, säger Stella Eriksson.

Stella Eriksson från Edsberg nominerad till Min lokala hjälte i Sollentuna för sitt engagemang i ungdomar mot våld.

Evenemangssäkerhet är ett viktigt arbete, men också roligt tycker Stella Eriksson. ”Det är operativt, tempoväxlingar och det uppstår hela tiden situationer att lösa”, säger hon. Foto: Åsa Sommarström

Vid ett tillfälle såg Stella att det förekom sexuella ofredanden på dansgolvet på ett ungdomsevenemang. Då samordnade hon tillsammans med ordningsvakter och säkerhetspersonal ett intensivt arbete för att se till att det inte skulle ske igen.

– Den händelsen ökade mitt engagemang. Samarbetet mellan uniform och våra ungdomar är en viktig del av vårt arbetssätt i UMV i dag. UMV går först in i en situation om det blir gruff, skingrar och avbryter. Om det ändå blir slagsmål så går ordningsvakterna in, och då har vi deras rygg och lugnar folk.

Utbildar nya ungdomar varje år

UMV lär kontinuerligt upp nya ungdomar i en ettårig utbildning med bland annat konflikthantering, sjukvård, strategi och publikpsykologi.

Ungdomar från UMV är med på alla ungdomsevenemang på Arena Satelliten, från en liten biokväll till det stora arrangemanget Schools Out i juni, och anlitas även av Stockholms stad vid exempelvis festivalen We Are Stockholm i augusti.

– Det är speciellt med ungdomsevenemang, det handlar mycket om förebyggande och gränssättande – och det är UMV experter på, säger Stella.

”Vi ger ansvar som skapar delaktighet”

Stella pluggar heltid till säkerhets och trygghetskoordinator, men lägger ändå uppemot en heltid i veckan på UMV där hon är projektledare sedan två år.

– Måndagar utbildar vi ungdomar. Fredagar nattvandrar vi. Och så är det minst ett event i veckan här också, plus en del annat. Men det här är det roligaste jag vet. Jag gör det för ungdomarna. UMV är två delar. Vi har hand om säkerheten på evenemang, men vi kan också förändra livet för många unga är med. Vi ger ansvar som skapar delaktighet och en tilltro till samhället. Jag tror på varje ungdoms inneboende kunskap.

Vem är din lokala hjälte?

Huvudpartners
Lokala partners