Stjärnjouren ett viktigt stöd för många unga

Stjärnjouren Sundbyberg
Ossian Ahlkvist och Erika Willis pratar med mängder av ungdomar i behov av stöd.
37 volontärer och anställda jobbar varje dag med att stötta unga tjejer och transpersoner genom Stjärnjouren.
För sitt arbete är de nu nominerade till utmärkelsen Min lokala hjälte 2019. Här representeras de av Erika Willis, stödsamordnare och Ossian Ahlkvist, volontär.

Stjärnjouren, Sundbyberg trans- och tjejjour, står i dag på två ben – workshopverksamheten och så kontaktjouren dit man fyra kvällar i veckan kan ringa, maila och chatta.

– Man kan vara helt anonym och ta upp vilka ämnen man vill. Man kan prata med oss om sånt som kan kännas svårt att ta upp med någon man känner eller har rädsla för ska anmälas direkt. Det är inte ett lika stort steg att ringa oss som att ringa soc, vi är ett komplement till Bup eller skolkuratorn och fyller en annan funktion, berättar Erika Willis, stödsamordnare.

De allra vanligaste samtalen handlar om psykisk ohälsa, allt från ångest och oro till självmordstankar.

Erika Willis

Stjärnjouren hjälper även till att slussa unga vidare till andra myndigheter.

Målgruppen är unga mellan 13-25 år. Under 2018 tog de emot 830 samtal.

– De allra vanligaste samtalen handlar om psykisk ohälsa, allt från ångest och oro till självmordstankar. Om sex och kroppen. Och om att bli sexuellt utsatt av en närstående, säger Erika Willis.

Stjärnjouren Sundbyberg

Erika Willis och Ossian Ahlkvist tycker att jobbet på Stjärnjouren är både viktigt och roligt. Foto: Åsa Sommarström.

Träffat hundratals elever

Volontären Ossian Ahlkvist kom i kontakt med Stjärnjouren för drygt ett år sedan. Sedan dess har han varit ute och haft workshops i mängder av skolor.

– Vår vanligaste workshop handlar om normer, våld och samtycke. Många har frågor om vad det innebär att vara homosexuell, bisexuell och transperson till exempel, berättar han.

– Det finns även mycket starka myter om sexuellt våld. Men då känns det viktigt att vi finns och kan bredda förståelsen av det sexuella våldet så att det faktiskt överensstämmer med verkligheten för de allra flesta. Vårt mål är ett jämställt samhälle fritt från våld, säger Erika Willis.

Unga saknar samtal om normer och sex och samtycke

Ossian Ahlkvist

2018 var de ute på 32 skolor och träffade 400-500 elever.

– En majoritet av dem vill att vi ska komma tillbaka, det är ett fint kvitto på det vi gör och visar på att unga inte bara vill prata om könssjukdomar utan verkligen saknar samtal om normer och sex och samtycke, säger Ossian Ahlkvist.

Hur gör ni för att orka med de här samtalen som ofta kan vara tunga?

– Vi gör det här tillsammans, vi vet att vi fyller en viktig funktion och kan peppa varandra i det samt att det finns stöd internt som handledning och möten berättar Erika Willis.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners