Okända SAR Sweden söker försvunna – och räddar liv

Mats Fogelberg i Vallentuna aktiv i SAR search&rescue
Mats Fogelberg med hunden Nero.
När någon gått bort sig i skogen, en förvirrad åldring rymt från hemmet eller en olycklig människa vill försvinna från världen – det är då SAR Sweden rycker ut.
Ordföranden Mats Fogelberg var med och grundade organisationen som har sitt säte i Vallentuna.
– Min betalning är när det går bra. Har vi varit med och räddat liv lever jag på det i flera månader, säger han.
Nu kan SAR Sweden bli årets lokala hjälte i Vallentuna.

Om du inte hört talas om SAR Sweden är det inte så konstigt, de syns inte så ofta i media. Men det är dit polisen ringer när de behöver hjälp att söka efter människor som försvunnit, vilket händer uppåt 30 gånger om året.

Den helt ideella föreningen grundades 2011 av bland andra Mats Fogelberg.

I dag finns 63 aktiva medlemmar i SAR Sweden. Ett tiotal är från Vallentuna, däribland Mats Fogelberg själv.

Oftast är den försvunna en ung och olycklig människa.

– Det är obehagligt att suicid rasat i åldrarna. Jag är övertygad om att det beror på sociala medier. Mobbning kan pågå dygnet runt.

Det kan också vara dementa som rymt från äldreboendet. Eller alldeles vanliga människor som överskattat sin förmåga att hitta i skogen.

Mats Fogelberg i Vallentuna aktiv i SAR search&rescue

När polisen hör av sig är det sällan promenadväder ute när Mats Fogelberg får ge sig ut med sökhunden Nero. Uppdragen kommer alltid med kort varsel, ofta sent på kvällen och sökinsatsen kan pågå i många timmar.

Medlemmarna får utbildningar av polisen som måste uppdateras varje år samt en blygsam kilometerersättning på knappt två kronor. Utrustningen, till exempel fyrhjulingar, värmefiltar och första hjälpen, får de ställa upp med själva.

Så varför gör ni det här?

Min betalning är när det går bra, säger Mats Fogelberg. Har vi varit med och räddat liv lever jag på det i flera månader. För det är någons mamma, pappa eller barn som är borta. Det är därför man är beredd att lägga tid och pengar på det. Det är kostsamt och personalkrävande men det är ingen annan som ansvarar för det vi gör i dag.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners