Cissi tröttnade på stöket i Kyrkbyn

Cecilia Da Silva startade nattvandringen i Täby kyrkby.
Cecilia Da Silva startade nattvandringen i Täby kyrkby.
När Cecilia Da Silva tröttnade på bränder och skadegörelse i Kyrkbyn startade hon en grupp av nattvandrare. Nu vandrar ett gäng vuxna varje fredag för att prata och lära känna ungdomarna i området.
– Vi är inga poliser utan vi är vuxna som vill se till att barn och unga mår bra, säger Cecilia Da Silva.

Under en helg i höstas satt Cecilia Da Silva, 47, och läste flödet i den lokala Facebookgruppen: bränder, klotter och cykelstölder. Hon beslöt sig för att göra någonting åt saken och startade därför en ny Facebook-grupp: Frivilliga Nattvandrare i Täby Kyrkby. Under de följande dygnen anslöt sig hela 250 personer till gruppen och efter att Cecilia hämtat ut västar var nattvandringen i Kyrkbyn igång.

Hur går det till?

– Vi brukar samlas varje fredag klockan 20 vid Ica för en snabb genomgång och sedan delar vi antingen upp oss eller så går vi som en hel grupp, säger Cecilia Da Silva.

Cecilia Da Silva började nattvandra i Täby kyrkby i höstas. Foto: Åsa Sommarström

Brukar ni stanna och prata med ungdomar?

– Vi har pratat med jättemånga. Det kan vara ungdomar i åldrarna allt från årskurs fem upp till högstadiet. Många tycker att det inte finns någonstans att vara i Kyrkbyn och man vill inte röra sig mot Täby centrum. Då blir det ofta att de sitter i lekparkerna och liknande.

Vad tycker ungdomarna att ni är ute och promenerar?

– De rör ofta lite på sig när vi kommer, haha. Många tycker nog att det är skönt att det finns vuxna ute, det innebär en trygghet för dem också. Vi är inga poliser utan vi är vuxna som vill se till att barn och unga mår bra. Vi lär känna ungdomarna och man får ett bra grepp om vilka gäng som finns och vilka som inte tillhör närområdet.

Kommer nattvandringen att fortsätta?

– Vi skulle gärna vilja köra på lördagar också så att de som kanske inte kan på fredagen kan gå på lördagen. De flesta av oss är föräldrar själva med egna barn och det är inte alltid att tiden finns. Vi har också planer på att anordna kurser om droger och första hjälpen.

 

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Täby lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltetaby@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Täbyhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners