ANNONS

Lisa ger trygghet till Sjöstans gator

Hammarby sjöstads hjälte Lisa Bengtsson.
Hammarby sjöstads hjälte Lisa Bengtsson.
I ur och skur, varje lördag ser man dem gå runt i sina röda jackor i Sjöstan – nattvandrarna.
Lisa Bengtsson är en av eldsjälarna bakom den ideella verksamheten.
Hon är nu nominerad till Söders lokala hjälte.
ANNONS

För ett och ett halvt år sedan väckte Lisa Bengtsson, 45, tillsammans med Selene Samuelsson liv i den slumrande nattvandringen i Hammarby Sjöstad. Varje lördag finns nu vuxna ute på stadsdelens gator, för att prata med ungdomar och se till att det är tryggt och säkert.

Vad fick dig att engagera dig?

– Jag har alltid brunnit för barn och ungdomar. Civilkuraget har alltid funnits i mitt liv. Mina egna barn är relativt små, 6 och 8 år, så det är inte dem eller deras kompisar jag möter. Men jag vill lära mina barn att det är en viktig sak, att alla ska kunna känna sig trygga.

Lisa startade upp den slumrande vandringen för ett och ett halvt år sedan.

Vad driver dig?

– Just det här med tryggheten, att alla ska kunna ha det bra. Det är jätteviktigt för mig. Ett av mina starkaste minnen är när vi träffade ett stort tjejgäng som var osams. Vi pratade med dem i över en timme, och allt slutade väldigt väl. Det gör väldigt mycket med vuxna som finns där ute, som kan lyssna.

Vad tror du att nattvandrarna betyder?

– Jättemycket. Antalet samtal till oss ökar och vi blir numera igenkända i våra röda jackor. Föräldrar mejlar oss och tackar. Vi vet att vi behövs, men samtidigt behöver vi bli fler som vandrar. Det är inte en dans på rosor att samordna nattvandringen. Det är tufft och mycket ideellt arbete. Och svårt att få folk att ställa upp och vandra.

ANNONS

Tycker du själv att du är en hjälte?

– Jag har lite svårt för det ordet. Men jag tycker att alla som nattvandrar är hjältar.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.