Hon lär unga ta makten med kameran

Felicia Margineanu, 25,
Felicia Margineanu, 25,
Felicia Margineanu, 25,
Felicia Margineanu, 25,
Med kameran och sociala medier som vapen hjälper hon andra att utmana bilden av sig själva och sin omgivning.
Felicia Margineanu är eldsjälen som fortsätter brinna för ungdomar, tjejer och förorten.

Många känner henne som prisbelönt entreprenörstalang, men Felicia Margineanu, 25, är också eldsjälen som fortsätter brinna för det som ligger henne varmast om hjärtat.

Minns ni den tillfälliga fritidsgården hon öppnade när Ringen stängdes ner i Edsberg?

Eller dagen efter valet 2010 då hon samlade 10 000 personer på Sergels torg i en stor manifestation mot rasism? Och Intagramkampanjen #Förortenimedia, som samlade helt andra bilder och berättelser än de som vanligtvis lyfts fram i tv och tidningar?

Men hennes allra starkaste avtryck – hittills – är kanske den normkritiska fotokursen OhSnap!, eller Margineanu Academy som den sedan i höstas heter. Med kameran i handen utforskar tjejer mellan 12 och 21 förhållandet mellan sig själva och sin omgivning, och konceptet som hon grundat har gått på export till flera kommuner.

– Att fotografera är att ta makten över hur du och andra framställs. Det handlar också om att ta plats, och våga visa sina tankar och känslor, säger Felicia Margineanu.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Jag spelade tennis på elitnivå när jag var yngre, men jag blev mobbad för min kropp och mitt utseende. När jag var 13 slutade jag och började fotografera istället. Jag pallade inte och gav upp min dröm, berättar Felicia och fortsätter:

– Och det är nog härifrån min drivkraft kommer. Jag vill inte att något barn eller någon ungdom ska känna sig otillräcklig.

Av allt du har åstadkommit, vad är du mest stolt över?

– Det är nog att jag inte har gett upp. Jag började jobba redan som 16-åring och vissa dagar funderar jag på att ta ett vanligt jobb, men då stannar jag upp och frågar mig själv: är det verkligen det jag vill? Och än så länge har jag alltid landat i att jag vill fortsätta med det mitt hjärta leder mig till, säger hon.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Sollentuna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesollentuna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Sollentunahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners