ANNONS

Ungdomarna stökade – Johan gav dem jobb

Johan von Arnold vill jobba med både ungdomar och kaffe.
Johan von Arnold vill jobba med både ungdomar och kaffe.
När det var stökigt på bibblan och i Årsta centrum anställde Johan von Arnold ett par av killarna på kafé Årstabo.
– Det handlar om att bygga långsiktiga relationer, säger han.
Nu är han nominerad i Mitt i:s satsning Min lokala hjälte.
ANNONS

Ett gäng ungdomar spred oro i Årsta, krossade skyltfönster och stökade på biblioteket. Johan von Arnold och hans sambo Therese Ljungholm hade precis öppnat kafé Årstabo i samma byggnad som biblioteket. De visste inte vad de skulle göra.

Men så pratade Johan von Arnold med ungdomarna. Det mynnade ut i att han anställde ett par av dem några timmar per vecka som extrajobb. En av dem jobbar fortfarande kvar.

– Det handlar om att de får en tillhörighet och känner sig sedda. Jag har fått bra relationer med ungdomarna, säger Johan von Arnold.

Johan von Arnold och Therese Ljungholm driver kafé Årstabo. Foto: Pekka Pääkkö

Vad har hänt sedan?

– Det har blivit mycket lugnare. Vi som verkar här har bra dialog, jag pratar till exempel med Osman (som är resurspedagog) på Årstaskolan flera gånger varje vecka. Jag tycker att det har blivit ett gladare, snällare och varmare klimat i Årsta.

Vad är nyckeln till att ni har lyckats?

– Jag förespråkar hela tiden att jobba långsiktigt och bygga relationer med kidsen, kalla dem vid namn, se dem och lära känna dem. När justitieministern Morgan Johansson (S) besökte Årstaskolan kom han även till kaféet eftersom han hört om vårt engagemang.

ANNONS

Kaféet har även blivit en lokal samlingsplats?

– Ja, till exempel efter terrordådet kom folk in hit och pratade, det var väldigt fint. Det är härligt om det funkar som både kafé och terapistudio. Oavsett om man bor i Årsta, Enskede eller Vantör så är folk väldigt lokalpatriotiska. Jag tycker att det är fint att man bryr sig om sin egen by.

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör söderort lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesoderort@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Söderortshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.