Leo vaken till midnatt för ungdomarnas skull

Leo Damgaard från Salem är nominerad till Lokal hjälte i Botkyrka
"Viktigt att fler vuxna engagerar sig i vad som händer i samhället" säger Leo Damgaard.
85-årige Leo Damgaard ser till att ungdomarna har vettiga saker att göra på helgkvällarna.

En pigg pensionär med engagemang för att hjälpa människor och skapa ett bättre samhälle. Här har du Salembon Leo Damgaard i en mening. För nio år sedan startade Leo drive-in fotbollen i Storvreten. Sedan dess har utbudet utökats med dans, självförsvar och pingis. 85-åringen från Salem kommer ofta hem vid midnatt på helgkvällar.

Hur känns det att vara nominerad till Min lokala hjälte?

– Jag känner mig hedrad. Jag är inne på nionde året och det är inga stora pengar jag får. Men uppskattningen från ungdomarna är också en belöning. Sedan har idrottsförbundet pekat ut drive-in fotbolllen i Storvreten som den verksamhet som fungerar bäst i Storstockholm.

Vad betyder aktiviteterna för ungdomarna?

– Mycket tror jag. Många som kommer har kanske inte så bra familjeförhållanden, det kan vara arbetslöshet och annat. Jag har fått mångas förtroende. Det blir många privata samtal. De känner att det finns någon som bryr sig.

Har din uppväxt under andra världskriget påverkat dig?

– Svår fråga. Jag var nio år när kriget startade och har upplevt luftangrepp på nätterna, flyglarm som tjuter, sett människor bli ihjälslagna och människor släpade mot koncentrationsläger. Men jag har alltid varit emot att låta historien skapa hat och har alltid engagerat mig för människor som blivit mobbade eller förtryckta. Vi måste få bort all hat som florerar i landet mellan olika grupper. Har man valt att leva i Sverige måste man självfallet anpassa sig efter de bestämmelser och lagar som finns här. Och man måste lära sig respektera andras religion och tro.

Vad är din förhoppning för framtiden?

– Det är en stor fråga. Jag vill att föräldrar ser till att ungdomar får uppfostran, att skolan ger dem kunskap, och att samhället sedan hjälper dem med möjlighet till inkomst och bostad. Ingen är född kriminell, det är något man blir. Jag satt just och läste om flaskor som kastades mot räddningspersonal. Jag frågade mina ungdomar om vad de tyckte om sådant och fick till svar att det är hjärnlösa personer som håller på så. Det var gott att höra. Det är sabotage av högsta grad mot hela vår demokrati och mot alla våra medmänniskor.

När ska du gå i ”pension”?

– Haha, det vet jag inte. Jag håller på så länge jag kan och tycker det är intressant. Men det vore bra att hitta någon som kan avlasta mig lite, så kan jag ägna mig mer åt att styra verksamheten utifrån. Det är av yttersta vikt att fler vuxna engagerar sig i vad som händer i samhället.

Leo Damgaard hemma i Salem. Foto: Anna Z Ek

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Botkyrka eller Salem lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltebotkyrka@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Botkyrka-Salemhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners