Ebba välkomnar alla nyanlända till Värmdö

Ebba Hagander Mir i ett av förråden där skänkta sängar ligger på hög.
Ebba Hagander Mir i ett av förråden där skänkta sängar ligger på hög.
Ebba Hagander Mir.
Ebba Hagander Mir.
Hon har fått Värmdöborna att släpa sängar, kläder och leksaker över hela kommunen. Allt för att Värmdös nya invånare ska få en bra start i sina nya hem. Ebba Hagander Mir ligger bakom nätverket "Välkommen till Värmdö".
– Det känns bra att kunna hjälpa till, säger hon.

Januari 2017 kom en nyanländ familj med åtta barn till Värmdö. Men huset som de skulle flytta in i hade varken sängar, köksgeråd eller leksaker till barnen. Sedan gick strömmen, mitt i vinterkylan.

Ebba Hagander Mir skickade snabbt ut en fråga på Facebook om någon kunde tänka sig att hjälpa till. Responsen var enorm och nätverket ”Välkommen till Värmdö” var bildat.

– Vi lyckades få till tio sängar. Det var en bra känsla, säger hon.

Varför tror du att så många har engagerat sig i ”Välkommen till Värmdö”?

– Det fanns en frustration sedan 2015 då många flyktingar kom men ingen visste hur de kunde hjälpa till. Så jag tror att vi har fångat upp två behov. Värmdöbornas behov av att hjälpa och de nyanländas behov av att få hjälp.

För att få plats med alla skänkta grejer ställde Ebba Hagander Mir upp en friggebod på tomten hemma på Ingarö. Ett år senare har Värmdö kommun gått in och hjälpt skaffa lokaler i Gustavsberg.

– Här ska vi ha språkcafé och internetcafé. De som har bott på Värmdö ett tag kan hjälpa nyanlända. På så sätt så bildas en cirkel där alla hjälper alla, säger hon.

 

Hur ska en vardagshjälte vara?

– Det är en person som vill skapa förändring och som drivs av att göra det bättre för andra, säger hon.

Vem vill du nominera till Värmdös lokala hjälte?

– De som jobbar på Gustavsbergs bibliotek. De kickar igång initiativ och skapar samverkan mellan olika grupper. Och så Erik Liffner, som ligger bakom ”Inlöparna”. De gör en jättebra grej och lockar folk till att springa, mitt i kalla vintern!

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Vasastan lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevarmdo@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Värmdöhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners