Vanna fick fart på Bergshamras kulturliv

80-åriga Vanna Beckman har nominerats som lokal hjälte i Bergshamra.
80-åriga Vanna Beckman har nominerats som lokal hjälte i Bergshamra.
Bergshamra bibliotek har fått nytt liv efter att Bergshamrabiblioteks vänner startade.
Bergshamra bibliotek har fått nytt liv efter att Bergshamrabiblioteks vänner startade.
Vanna Beckman var med och startade föreningen Bergshamrabiblioteks vänner 2011, när biblioteket var nedläggningshotat. Idag har biblioteket vaknat till liv och Vanna har nominerats som lokal hjälte.

Varför startade ni Bergshamrabiblioteks vänner?

– När bibliotekets öppettider skulle inskränkas 2011 samlades det in en protestlista emot det. Efter det vitaliserades biblioteket och det blev som en symbol för hela torget. Strax efteråt startades föreningen och jag blev tillfrågad om att bli ordförande. Idag har vi 170 medlemmar, säger Vanna Beckman.

Vi vågar inte släppa in alla som vill komma på grund av brandrisken

Vanna Beckman, om intresset för föreningens aktiviteter

Vad gör ni i kulturföreningen idag?

– Vi har arrangemang på biblioteket en gång i månaden ungefär, med författarmöten och lite andra aktiviteter. Just nu har vi sex bokcirklar igång. Det kommer alltid mycket folk. Det är nästan så att vi inte vågar släppa in alla som vill komma på grund av brandrisken.

Bergshamra bibliotek har fått nytt liv efter Bergshamrabiblioteks vänner startade 2012. Foto: Åsa Sommarström

Hur känns det att vissa ser dig som hjälte?

– Det är lite larvigt. Det är inte bara jag som har jobbat med föreningen. Men det är väldigt gulligt också. Jag ska inte vara så negativ, skrattar Vanna.

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Solna lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesolna@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Solnahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners