ANNONS

De satte Vårberg på konstkartan – kan bli lokala hjältar

Min lokala hjälte Vårberg Kummelholmen konsthall
Jan Watteus och Torbjörn Johansson med sonen Nils 16 månader.
Torbjörn Johansson och Jan Watteus tar ny och spännande konst till Vårberg. De har förvandlat en trist panncentral till konsthallen Kummelholmen där de visar världskända konstnärer. Nu är de nominerade till Min lokala Söderortshjälte i Skärholmen.
ANNONS

Ett nytt kulturcentrum har växt fram i Vårberg. I den nedlagda panncentralen på Vårholmbackarna huserar sedan 2016 konsthallen Kummelholmen där det visas allt från måleri till teater, dans, film och performance.

Allt drivs ideellt av konstnären Torbjörn Johansson och konstsamlaren Jan Watteus som nu är nominerade till Min lokala Söderortshjälte i Skärholmen.

– Vad roligt, säger Torbjörn Johansson och Jan Watteus.

Min lokala hjälte Vårberg Kummelholmen konsthall

Jan Watteus, Torbjörn Johansson och Nils 16 månader, utanför konsthallen Kummelholmen i Vårberg. Foto: Veronica Johansson.

Flera av deras utställningar har väckt stor uppmärksamhet och lockat publik och konstnärer från andra delar av världen. Bland dem som ställt ut finns sydafrikanen William Kentridge som medverkat med videoinstallationen ”The refusal of time”. Inför utställning skrev DN:s recensent ”Det är förstås en mindre sensation att den lilla konsthallen Kummelholmen i Vårberg har lockat till sig en världskonstnär som sydafrikanen William Kentridge.”

– Det är jättekul. Vi får många förfrågningar om idéer och projekt som folk vill göra, både från Vårberg och internationellt, säger Torbjörn Johansson.

Rekordmånga besökte utställning

Att locka besökare till konsthallen har gått över förväntan, till utställningen med William Kentridge kom 7500 personer. Utmaningen är att få fler Vårbergsbor att komma dit.

– Vi vill få lokalbefolkningen att komma hit men det är jättesvårt. Ungefär 5 procent kommer från Vårberg, resterande 95 procent reser hit, jag gissar att vi har höjt besökssiffrorna i Vårbergs centrum en hel del, säger Jan Watteus.

ANNONS

Hur ska ni nå ut till fler i området?

– Vi har börjat prata med skolorna och ska göra ett konstprojekt i samarbete med skolan och så samarbetar vi med torsdagsklubben. Får vi hit barnen så kommer också föräldrarna, säger Torbjörn Johansson.

Som för många andra har mycket i konsthallen fått ställas in på grund av coronaviruset men deras förhoppning är att kunna ha en utställning med finska konstnärer i juni.

Vad har ni för visioner för framtiden?

– Att göra ännu fler fantastiska utställningar. Något som kan vara intressant är ett samarbete mellan olika konstformer och konstnärer men det är svårt att beskriva hur det ska se ut, säger Torbjörn Johansson.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
Partners
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.