”Varför se på tv när man kan hjälpa andra?”

Ronny Westberg.
Ronny Westberg.
Ronny Westberg, 74, är mångsysslare när det kommer till goda gärningar. Han anordnar språkkafé för nyanlända, hjälper pensionärer att hålla sig i form och ser till att de ensamma inte behöver känna sig lika ensamma.

– Det finns väldigt många som mår dåligt.

Personen som nominerade dig hade en lång lista över bra saker du gör för din omgivning. Vad är det egentligen som gör dig till en lokal hjälte?

– Jag är ju med i Lions club Sundbyberg som är en ideell hjälporganisation. Vi håller bland annat i ett språkkafé i Hallonbergen som vi startade när flyktingvågen kom.

Efter lektionstimmarna brukar många av deltagarna ha andra typer av problem att ventilera, och då stannar Ronny Westberg kvar och lyssnar.

– Jag blir lite av en ”svensk pappa”.

Han hjälper de även att komma ut i arbetslivet, och när de väl står på en stadig grund ser han till att hålla kontakten.

– Man blir ju goda vänner med tiden.

Ronny Westberg (i gul tröja) anordnar språkkafé för nyanlända.

Förutom språkcaféet har jag förstått att du engagerar dig i äldre. Hur ser det arbetet ut?

– Vi är några stycken som regelbundet besöker äldre- och demensboenden och visar film och bjuder dem på tårta. Vi samarbetar också med en musikterapeut, och tillsammans tar vi med personer med olika typer av talsvårigheter på musikupplevelser.

Förutom detta håller han även i gymnastik för seniorer.

Det låter som att du spenderar all din vakna tid med att göra goda gärningar?

– Näe, jag gör annat också. Men jag är ju pensionär och har mycket tid. Det är roligare att göra sånt här än att kolla på tv.

Tror du att världen skulle bli en bättre plats om fler resonerade som du?

– Vi tycker att vi bor i ett sånt välorganiserat samhälle, och det gör vi, men ändå finns det väldigt många som mår dåligt. Där kan civilsamhället ta mer ansvar, tycker jag. Det är viktigt att se att alla inte har det lika bra som en själv.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Sundbyberg lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltesundbyberg@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Sundbybergshjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners