ANNONS

Världsmästaren Ava Ghobadi vägleder med vänskap

Ava Ghobadi är nominerad till Min Lokala Hjälte i Upplands Väsby.
Väsby för mig är mitt hem, jag är uppvuxen där. Det är Väsby, det är egentligen där allting startade. Det är så centralt också, säger Ava.
Kampsport, kamratskap och kiropraktik. Ava Ghobadi har axlat Väsbys karateklubb och kompisanda.
Nu är hon nominerad till Min lokala hjälte 2020 – och vi vill ha din hjälp. Vem är din hjälte? Nominera dem som gör Väsby bättre.
ANNONS

Ava Ghobadi började med karate när hon var tio år. I dag är hon snart 20, bland de bästa i världen och tränare för Väsby karateklubb.

I våras frågade sensei Johan Ossa frågade om hon kunde ta över.

– Det är ju min moderklubb där jag började, så jag tänkte att jag liksom kan hålla igång den. Vi är över 50 medlemmar och det är jätteroligt att hjälpa och vägleda människor!

Ava Ghobadi är nominerad till Min Lokala Hjälte i Upplands Väsby.

Ava Ghobadi är nominerad till Min Lokala Hjälte i Upplands Väsby. Foto: Pekka Pääkkö

Cancer och medaljer

Under 2018, efter ett fyra år långt uppehåll och ett tråkigt cancerbesked från sin tränare, vann Ava Ghobadi en mängd medaljer från både VM, EM och SM.

– Det var ett tufft år för mig, men jag försökte stå på benen. Det var jättemycket i skolan och jag jobbade samtidigt. Men jag har alltid varit en driven person. Allting måste bara göras, om man verkligen vill något ska man göra det.

Disciplin och respekt

Numera studerar hon kiropraktik, men besöker fortfarande sin gamla skola Väsby nya gymnasium och håller karatelektioner för eleverna.

I en nominering till Mitt i skriver någon att Ava Ghobadi alltid fört samman människor och haft ”hjärtat på rätt plats”.

ANNONS

– Ingen ska känna sig utanför, alla ska känna en gemenskap och att man inte döms för att man gör fel. Jag tror karaten gjort väldigt mycket. Vi har alltid haft den här gemenskapen och sammanhållningen, och det tankesättet har präglat min vardag tror jag. Man ska vara trevlig och kan hälsa på allt och alla. Disciplinen och respekten.

Ava Ghobadi, Karate, Upplands Väsby, EM-guld

Foto: Privat

Ständigt stöttad i Bollstanäs

För tillfället har Ava Ghobadi lagt tävlandet åt sidan. Att ligga på elitnivå tar för mycket tid från studierna, och det är roligare att se andra människor utvecklas under träningen, menar hon.

Själv har hon stort stöd hemifrån.

– Min pappa har varit en riktig pelare när det kommer till skolan och karaten. Han har alltid stöttat mig och hjälper till i klubben, vi kallar honom för side-sensei, säger hon och skrattar.

– Känner jag att jag inte riktigt orkar är det han som pushar mig. ”Du vet att du orkar, du vet att du kan”!

Ava Ghobadi är nominerad till Min Lokala Hjälte i Upplands Väsby.

Ava Ghobadi är nominerad till Min Lokala Hjälte i Upplands Väsby. Foto: Pekka Pääkkö

VÄSBYBON

"Är inte en plugghäst, men tycker om att lära mig saker":

Ålder: Ska fylla 20.

Bor: Bollstanäs

Familj: Mamma och pappa, ”vi är väldigt nära varandra”.

Gör: Studerar på kiropraktorhögskolan. Vikarierar på förskolor i Täby och Vallentuna vid sidan av.

Intressen: Läsa böcker. ”Säger inte att jag är en plugghäst, men jag tycker om att lära mig massa saker”. Tränade Taekwondo tidigare, ”älskar all kampsport”.

Läser helst: Filosofiska böcker, ”en skriven av Deepak Chopra, ”Livets sju andliga lagar”, den är riktigt bra faktiskt”.

Färg på bältet: Svart, första dan (graden), ska ta andra till sommaren.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.