Anita värnar om Bromstens historia

Anita Pettersson, här med en annan Bromstensbo, Gunnar Bergman.
Anita Pettersson, här med en annan Bromstensbo, Gunnar Bergman.
Anita Pettersson, här med en annan Bromstensbo, Gunnar Bergman.
Anita Pettersson, här med en annan Bromstensbo, Gunnar Bergman.
Anita Pettersson är Bromstens egen ortshistoriker och tack vare henne lever de gamla Bromstensbornas minnen kvar.
Hon har bland annat sett till att gatorna i nya Bromstensstaden får namn efter kända gamla profiler, som till exempel Tvätt-Anders.

Pensionären Anita Pettersson är född och uppvuxen i Bromsten och är fortfarande stadsdelen trogen.

Vad hon inte vet om Bromsten är inte värt att veta. Anita Pettersson är stadsdelens egen ”ortshistoriker” och har skrivit flera böcker om platsen.

Hon värnar om att människorna och platserna ska bli ihågkomna.

– Jag vill gärna sprida kunskapen vidare. Det finns så mycket att berätta, säger hon.

När Stockholms stad gav namn åt de nya gatorna i nya Bromstensstaden föreslog hon att några av gatorna skulle få namn efter lokala profiler som levt i Bromsten.

Fick dina förslag gehör?

– Ja de döpte om gatorna efter mina förslag. Nu vill ha exempel på kvinnor också, vilket är bra. Förr var det ju bara männen som fick ta åt sig alla ära, men nu har kvinnornas historia börjat bli mer och mer uppmärksammat i samhället.

Var kommer ditt historieintresse från?

– Det har bara blivit så, särskilt på senare år sedan jag blev pensionär. Mina föräldrar hade inte det intresset så det är något jag har utvecklat på egen hand.

Du är ju även en engagerad medborgare i nutiden. Bland annat är du aktiv i Bromstens IK. Vilken är den viktigaste frågan i Bromsten just nu anser du?

– Planerna på att bygga en skola på Bromstens IP. Vi har föreslagit en annan plats, vid Alvägen/Frodevägen och hoppas att politikerna och tjänstemännen tar till sig vårt förslag då idrottsplatsen har en stor betydelse för många. Jag tycker ofta att politikerna tänker för kortsiktigt. Man måste jobba framåt för framtiden också.

 

 Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Spånga lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltespanga@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Spångahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners
Lokala partners