Hans elever vinner priser i mattetävlingar

Matteläraren Joel Morales på Fittjaskolan i Botkyrka.
"Som sportkille kan jag sakna att vara idrottslärare. Men elevernas framgångar gläder mig"
Joel Morales kom till Sverige för att plocka potatis. I dag är han framgångsrik mattelärare och kan bli Min lokala hjälte i Botkyrka-Salem.

 Joel Morales första dagar i Sverige var ingen succé. Han hade blivit lovad jobb av en potatisbonde, men när Joel Morales dök upp i Stockholm i december 1991 fick han veta att jobbet skulle börja först i maj.

– Jag sov utomhus under byggnadsställningar, säger han.

Matteläraren Joel Morales på Fittjaskolan i Botkyrka.

”Jag kan känna igen mig i elever som kommit ensamma till Sverige. Det gjorde jag också.” Foto: Stefan Källstigen

I dag är han hyllad mattelärare på Fittjaskolan. Hans elever har vid flera tillfällen vunnit priser i matte i konkurrens med elever från hela Sverige. Vägen hit gick via något som mer eller mindre liknar landsförvisning och ett gäng fotbollsgrabbar som hade dåliga betyg.

Mitt mål är eleverna ska vara bäst i Botkyrka.

Joel Morales

Spelade i juniorlandslaget

Rönningebon Joel som tidigare spelat i Nicaraguas juniorlandslag i basket hade på 80-talet skickats till Sovjet för att utbilda sig till idrottslärare och idrottsarrangör. Men när Nicaragua fick en högerregering var han inte längre önskvärd i hemlandet.

– Jag fick veta av den nya ambassadören i Sovjet att jag aldrig skulle få jobb i Nicaragua.

Har varit Fittjaskolan trogen

Efter några kalla nätter utomhus i Sverige flackade Joel runt i Europa, tog jobb som städare, diskare och annat. Men han skulle återvända till Sverige för att plocka potatis – och den här gången blev han kvar.

1995 hade han kompletterat sin utbildning och började som idrottslärare på Fittjaskolan. Han har varit skolan trogen sedan dess.

Som idrottslärare med kompetens även i matte fick Joel Morales också i uppdrag att lära den så kallade ”fotbollsklassen” att räkna.

– Det var ett gäng killar som var bra på fotboll, men inte så bra på att plugga. Jag skickade dem på löptur till Flottsbro. När de sedan låg avspända på golvet gick det att undervisa matte, säger Joel Morales.

Upptäckt av ledningen

Ledningen upptäckte fotbollskillarnas framgång och i dag är Joel lärare i matte på heltid. Hans elever har vid ett par tillfällen vunnit priser i olika mattetävlingar i konkurrens med elever från hela Sverige.

– Mitt mål är eleverna ska vara bäst i Botkyrka. Och jag försöker att vara en förebild och visa att du kan lyckas om du jobbar hårt, säger han.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners
Lokala partners