Gigi vinner unga med ett leende

Gigi Kidane
Gigi Kidane
Ett leende och engagemang.
Gigi Kidane vet att det går att fånga in ungdomar på drift.
– Jag får världens bästa reaktion. De behöver bara lite tid och leende, säger Fisksätrabon Gigi Kidane.

Gigi Kidane kom till Sverige som barn från Eritrea 1980.

– Jag kom som barn utan mamma och pappa.

Här i Sverige växte hon upp hos en svensk familj i Sickla, Nacka.

Vad betyder din bakgrund för dig?

Hon säger att hennes bakgrund har präglat henne och fick henne att engagera sig ideellt där hon hjälper ungdomar som riskerar att hamna snett i tillvaron.

– Jag har upplevt inbördeskrig och det gör att jag vet hur det är att uppleva svårigheter.

En olycka har gjort att hon inte längre kan engagera sig på samma sätt som tidigare. Men fortfarande bedriver hon ideellt arbete inriktat på ungdomar.

Hur engagerar du dig?

– Tidigare har jag på eget initiativ gått ut kvällar och nätter och sökt upp ungdomar. Jag har gått ut och frågat hur dom har det.

Vad fick du för svar?

– Jag får världens bästa reaktion. De behöver bara lite tid och leende. Jag har sett bråk som har varit allvarliga och där jag ingripit. Då stannade ungdomarna och backade. Jag är inte rädd för något men man ska vara försiktig.

Tycker du att fler ska engagera sig?

– Ja, jag skulle önska det. Det finns många som har goda hjärtan men man vågar inte, man tror att man får problem. Jag tror att det beror på hur man bemöter ungdomarna.

Hon var med om en liknande händelse i februari förra året.

Vad hände den gången?

– Några unga män spelade hög musik på en buss mellan Södermalm och Nacka. När passageraren som bad ungdomarna att sänka volymen klev av bussen följde ungdomarna efter. Jag tänkte, gud vad ska hända här, minns Zakia Mirza.

Hon klev också av bussen och ropade till de unga männen att hon skulle ringa polisen.

– Då gick killarna åt ett annat håll.

Zakia Mirza säger att hon har sagt ifrån ända sedan hon var liten.

– Det ligger i min natur. Jag gör det om det handlar om ungdomar eftersom jag inte vill att de hamnar bland kriminella och förstör sin framtid.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Nacka lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltenacka@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Nackahjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners