ANNONS

Vido visar rätt väg med hjälp av boxning

Vido Ratkovic har jobbat med ungdomar i Haninge i 30 år varav de 20 senaste i Brandbergen.
Vido Ratkovic har jobbat med ungdomar i Haninge i 30 år varav de 20 senaste i Brandbergen.
Vido Ratkovic har i 30 år varit tränare och eldsjäl i Haninge Boxningsklubb. Nu är han nominerad till Min lokala hjälte.
ANNONS

Kärleken gjorde att Vido Ratkovic flyttade från Montenegro till Sverige för 30 år sedan.

Han hamnade snart i Haninge och började som tränare i den lokala boxningsklubben i Vendelsö. Klubben, Haninge BK, flyttade till Brandbergens centrum för 20 år sedan, och numera 54-årige Ratkovic är fortfarande kvar.

Han tränar många ungdomar, mest killar men även några tjejer. En och annan som dyker upp i lokalen kanske kommer med lite taskig inställning. Då kan ett hårt boxningspass vara bra.

Boxning fostrar

– Boxning är fostrande med mycket disciplin och träning, säger Vido Ratkovic. Man lär sig visa respekt för tränare och kamrater. Ibland kommer det busar som vill vara tuffa. Då låter jag dem gå några ronder med den lilla blyga grabben i hörnet. Det visar sig att grabben kan boxas och busen får respekt för honom.

Er lokal är väl nästan som en fritidsgård?

– Ja, vi finns här alla vardagar efter skolan, barnen och ungdomarna vet var de hittar mig. Brandbergen är väl något av ett problemområde och jag tror att folk tycker att vi gör ett bra jobb.

Det handlar inte bara om boxning?

– Nej, vi pratar om det mesta. Det händer ofta att ungdomar med problem vänder sig till mig för att få stöd och råd. Varje individ jag lyckas med är en bekräftelse. Men visst hamnar några fel ändå.

Vido Ratkovic är gärna en manlig förebild för ungdomar som kommer till klubben.

ANNONS

– Jag vet hur viktigt det är eftersom jag själv har två söner.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Haninge lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltehaninge@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Haningehjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners