Hjälteinsats räddade flera vid radhusbrand

David Bergqvist räddade liv under radhusbranden för tre veckor sedan.

Tillsammans med flera släktingar slog han larm och drog ut personer ur rökfyllda lägenheter.

När den våldsamma radhusbranden i Täby kyrkby bröt ut för några veckor sedan fick polisen höra att flera personer ska ha bråkat. Vittnesuppgifter gjorde att ärendet utreddes som mordbrand. Men det skulle komma att ändras.

Den tekniska undersökningen visade att branden förmodligen inte var anlagd. Och det påstådda bråket var sannoliktvis bara ett antal personer som försökte väcka grannarna och få ut dem ur det övertända huset.

De har senare blivit hyllade i grannskapet, enligt flera av de boende på Hagmovägen. Lokaltidningen Mitt i har pratat med en av hjältarna, 34-årige Vallentunabon David Bergqvist.

– Vi förde oväsen, slog sönder fönster och skrek rena Råsundaskrik så det måste ha varit oss de hörde, berättar han.

David var på släktkalas hemma hos sin pappa, som bor i radhuslängan som fattade eld. När Davids systerson gick ut för att prata i telefon såg han rök och lågor i husets andra ände.

David ringde till brandkåren samtidigt som han och hans släktingar sprang ut för att hejda elden. Men lägenheten där branden startade var redan övertänd när de tog sig fram till dörren.

– Vi kunde inte ens vara nära dörren. Jag sa till brandkåren att om någon är där så är han redan död.

David sprang vidare och bankade på fönster, knackade på dörrar och försökte väcka så många av grannarna som möjligt.

I en av lägenheterna på övre våningen bodde en äldre dam som David försökte få ut ur lägenheten. Hon gick tillbaka in för att hämta sin handväska, men tappade bort sig i röken.

– Jag gick in igen som någon form av rökdykare och hittade henne stående i ett hörn med sin handväska. Då såg jag att elden hade spridit sig till hennes balkong. Tre minuter senare var hennes balkong och vardagsrum helt övertända. Hade jag inte gått in och hämtat damen hade hon stått där inne i lågorna, berättar David Bergqvist.