ANNONS

Hjärtsjuka Maria, 74, tvingades ta trappan till sjukhuset

Rulltrappa.
Maria Tollet skulle besöka Huddinge sjukhus med sin son när hon upptäckte att både hissen och rulltrapporna var ur funktion.
Varken rulltrapporna eller hissen från pendeltåget fungerade när Maria Tollet, 74, skulle besöka Huddinge sjukhus. I stället fick hon kämpa sig upp för trapporna – trots sin hjärtsvikt.
– Man kan ju dö på vägen i värsta fall, säger hon.
ANNONS

På onsdagen skulle Maria Tollet, 74, från Stuvsta följa med sin son till en behandling på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Men vägen från pendeltågsstationen i Flemingsberg upp till sjukhuset blev mer ansträngande än väntat när hon upptäckte att varken hissen eller de två rulltrapporna fungerade.

Maria, som har hjärtsvikt, tvingades istället kämpa sig upp för trapporna i omgångar.

– Jag höll på att inte kunna ta mig dit, för jag blir så fruktansvärt andfådd och rulltrappor är extra svårt att gå i, säger hon.

Hon ifrågasätter att det inte finns någon backup och undrar hur personer som har svårt att gå ska ta sig till sjukhuset.

– Hur ska de ta sig dit? Då får de försöka få tag på någon taxi eller gå upp i andra änden som är långt ifrån sjukhuset.

”Man kan dö på vägen”

Enligt Maria Tollet är problemet ingen engångsföreteelse. Till exempel var det likadant för ett par år sedan när hon skulle göra en hjärtundersökning.

– Då var jag verkligen illa däran, men nu har jag medicin för min hjärtsvikt så jag klarar mig bättre.

Hon tycker att rulltrapporna och hissarna borde underhållas bättre och att felen borde åtgärdas snabbare när de uppstår.

– Man kan ju dö på vägen i värsta fall för att man överanstränger sig, om man har hjärtfel som jag har, säger hon.

ANNONS

Kan vara nödstopp

Anders Ramqvist, chef för Stadsmiljöavdelningen i Huddinge, bekräftar att hissen och rulltrapporna har felanmälts och att kommunens servicepartner nu hanterar ärendet.

Vi gör allt vi kan för att hålla dem i drift

Anders Ramqvist, chef för Stadsmiljöavdelningen

Stoppen har skett oberoende av varandra och orsaken är i nuläget inte klarlagd, men enligt Anders Ramqvist kan någon ha tryckt på nödstoppsknappen.

– Det har förekommit en del bus med rulltrapporna där man har tryckt på nödstopp och då måste en servicepartner rycka ut för att kolla om det är ett riktigt nödstopp. Men i de flesta fall så är trappan eller hissen i gång väldigt snart, säger Anders Ramqvist.

”Gör allt vi kan”

Han säger att både rulltrappan och hissen är viktiga ur servicesynpunkt för resenärer och besökare till sjukhuset. Samtidigt menar han att kommunen inte kan styra över alla typer av stopp.

 – Vi gör allt vi kan för att hålla dem i drift. Men det är väldigt svårt för oss, nödstoppsknappen måste ju finnas synlig av säkerhetsskäl, säger Anders Ramqvist.

Så sent som i maj var renoveringen av de nya rulltrapporna på stationen klar. De gamla rulltrapporna stod ofta stilla och reparationerna krävde ibland reservdelar som kommunen fick vänta på, något som inte är ett problem med de nya rulltrapporna, enligt Anders Ramqvist.

– Vi vill absolut minska alla risker och besvär för personer som har svårt att gå i trappor. Det är väldigt viktigt att de här rulltrapporna är i gång och det är en av anledningarna till att vi installerade nya rulltrappor, säger han.