ANNONS

Trygga pengar ska göra Hjorthagen och Ekhagen säkrare

Hjorthagen
Här i Hjorthagen ska staden röja och förbättra sikten längs gångvägar.
Östermalm får 300 000 kronor för att göra stadsdelen tryggare.
Pengarna går till Hjorthagen, Ekhagen och Kaknäs.
ANNONS

I år finns 100 miljoner kronor i stadens trygghetsfond som bland annat stadsdelarna och trafikkontoret kan ansöka från för att förbättra tryggheten runt om i staden.

Tre gånger under året delas pengarna ut, och på torsdagen beslutade trygghetsutskottet hur 26,1 miljoner av dem ska fördelas.

Pengar till Östermalm

300 000 kronor ges till Östermalms stadsdelsförvaltning som ska använda pengarna till att röja och förbättra sikten längs gångvägar i Ekhagen, Hjorthagen och kring motionsspåret vid Kaknäs.

– Där har man beskrivit att de här platserna upplevs som otrygga och att till exempel slyröjning ska ska förbättra tryggheten, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Mitt i Östermalm har tidigare berättat att politikerna på Östermalm har bett tjänstemännen att titta på trygghetsåtgärder runt Hjorthagens idrottsplats och stråket ner mot Bobergsskolan efter att en ung fotbollsspelare rånades i samband med en träning i november.

Efter rånet: Nu vill staden göra Hjorthagens IP tryggare

Hälften levde upp till kraven

Grundförutsättningen för att få pengar till trygghetsinvesteringar är att platsen upplevs som otrygg och att det kan verifieras till exempel genom polisens rapporter eller att medborgare har hört av sig.

Därefter måste stadsdelen kunna visa att den åtgärd man söker pengar för bidrar till att tryggheten ökar. Uppfylls de två parametrarna är sannolikheten stor att man får ta del av pengarna ut trygghetsfonden.

ANNONS

– Vi bryr inte om någon rättvis fördelning mellan stadsdelarna

Erik Slottner (KD)

– Vi bryr inte om någon rättvis fördelning mellan stadsdelarna utan kommer en nämnd in med en ansökan som håller måttet så godkänner vi den. Vi är tuffa men rättvisa när vi värderar ansökningarna, säger Erik Slottner.

Samtliga ansökningar som levde upp till kraven, vilket var ungefär hälften av de ansökningarna som kom in till årets första utbetalning, fick godkänt.

– De 100 miljonerna ska däremot inte gå till sådant som att laga trasiga och nedklottrade parkbänkar, utan det förväntar vi oss att de som äger bänkarna tar hand om. Utan det man ansöker om pengar för ska alltså tillföra något nytt, säger Erik Slottner.

Fakta

Så här fördelas pengarna:

Norrmalm: 2,4 miljoner kronor

Kungsholmen: 0,2 miljoner kronor

Östermalm: 0,3 miljoner kronor

Enskede-Årsta-Vantör: 7,6 miljoner kronor

Farsta: 3,4 miljoner kronor

Hägersten-Liljeholmen: 2,6 miljoner kronor

Hässelby-Vällingby: 1,9 miljoner kronor

Rinkeby-Kista: 0,4 miljoner kronor

Spånga-Tensta: 1,4 miljoner kronor

Skarpnäck: 0,3 miljoner kronor

Älvsjö: 4,0 miljoner kronor

Trafiknämnden: 1,6 miljoner kronor

Totalt: 26, 1 miljoner kronor

Källa: STOCKHOLMS STAD
ANNONS