ANNONS

Hjorthagen kan få ett eget återbruk

En tidig skiss för hur ett återbruk i gasverksområdet skulle kunna se ut, om det byggs.
En tidig skiss för hur ett återbruk i gasverksområdet skulle kunna se ut, om det byggs.
Det kan byggas ett återbruk vid Hjorthagen. Två lokaler är aktuella för att bli en plats där boende kan lämna in avfall som återvinns, lagas eller görs om till något helt annat.
ANNONS

Stockholm Vatten ansvarar för att samla in grovavfall från boende i Stockholm. Nu har det kommunala bolaget erbjudits två lokaler vid Hjorthagen där ett så kallat återbruk skulle kunna byggas. Idén är i ett tidigt stadium och just nu utreds frågan.

– Huvudsyftet skulle vara att minska mängden avfall genom att saker kan användas igen. Om du inte vill ha en sak kan någon annan ha användning av den och trasiga saker kan gå att laga för att användas av någon annan, säger Maud Dolk på Stockholm Vatten.

Ett återbruk är en återvinningscentral. Dit kan du komma in med barnvagnar, cyklar, hushållselektronik, porslin eller kläder till exempel. Dessa saker bedöms först av personal på återbruket. Man tittar på om sakerna kan fixas till och användas igen av någon eller om de ska lämnas till återvinning.

Den ena byggnaden som undersöks är ett av Frälsningsarméns hus på Kolargatan. Staden skulle i så fall bara hyra lokalerna och Myrorna skulle ligga kvar på platsen.

Det andra förslaget är ett av stadens hus i gasverksområdet, mellan Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden.

– Vi har gjort en grundläggande utredning och föreslår nu att få utreda det här vidare. Men som vi ser det i dag vore det bra att använda båda husen. Ett kan fungera som showroom och i det andra kan verksamheten utvecklas vidare, säger Maud Dolk.

Men det skulle också kunna bli så att företag med specialinriktning på till exempel IT kommer att finnas i husen. Till dem kan man i så fall lämna in sina gamla telefoner som sedan säljs vidare.

Det kan också finnas ett rum för saker som inte går att göra om, och som andra stockholmare kan få plocka med sig hem.

Man skulle enligt förslaget också bland annat kunna samarbeta med stadsdelsförvaltningen och det skulle kunna ordnas dagverksamhet i husen. Det skulle kunna gå att köpa en fika och gå en kurs i husen om de blir verklighet.

ANNONS

– Långa öppettider är tanken och det ska vara en mötesplats för folk i olika åldrar, inte bara en återvinningscentral, säger Maud Dolk

Ännu så länge är planerna på idéstadiet och Stockholm Vatten kan få tillgång till husen mellan 2017 och 2020.

Fakta

Föremål som kan lämnas i Roslagstull:

Barnvagnar

Cyklar

Heminredningsartiklar som tavlor.

Husgeråd som glas, bestick, porslin

Media som böcker, magasin och CD.

Leksaker

Möbler

Hushållselektronik som brödrost och lampa

Sportartiklar som bollar, skridsko och klubba

Textil

Verktyg/redskap som hammare, spade, kratta

Källa: Stockholm Vatten

Källa: Stockholm Vatten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.