ANNONS

Hjorthagsborna är förvirrade – var bor vi?

Det gamla Hjorthagen, en gasklocka och ett nytt hus i Norra Djurgårdsstaden.
Det gamla Hjorthagen, en gasklocka och ett nytt hus i Norra Djurgårdsstaden.
Örjan Lönngren i... Norra Djurgårdsstaden?
Örjan Lönngren i... Norra Djurgårdsstaden?
Folk går runt i Hjorthagen och är förvirrade. Vad heter platsen de bor på? Är det Nya Hjorthagen, Gamla Hjorthagen, Norra Djurgårdsstaden eller rätt och slätt: Hjorthagen?
– Det här kommer man att få ta tag i, säger guiden Örjan Lönngren, som har vandringar i stadsdelen.
ANNONS

Sedan den norra delen av stadsdelen Hjorthagen började bebyggas har en en fråga blivit allt mer aktuell. Vad heter platsen?

Norra Djurgårdsstaden, enligt Stockholms stad.

Men att bara säga Hjorthagen är alltjämt också korrekt.

Nya Hjorthagen? Blir då det område som tidigare bara omnämnts som Hjorthagen, bebyggelsen kring Artemisgatan och Ropstens tunnelbanestation, därmed Gamla Hjorthagen?

– Ända från norr om Lidingövägen till Husarviken är Hjorthagen, säger Örjan Lönngren, som håller i stadsvandringar i området .

Men någon som säger Hjorthagen syftar väl snarare på den äldre delen?

– Det är förvirring även bland invånarna och det här kommer man att få ta tag i. Jag tycker att det nya ska heta Norra Djurgårdsstaden och att den gamla delen bara ska heta Hjorthagen.

ANNONS

Oavsett vilket så kan den som är intresserad av stadsdelen ge sig ut på vandring för att se förvandlingen från kunglig jaktmark via gasverk till en ny stadsdel med sex tusen nya bostäder.

I Stockholms stadsmuseums regi ger guiden Björn Lönngren den som är intresserad chansen att promenera i den kluvna stadsdelen vid tre tillfällen under Stockholms kulturfestival. För att få följa med behöver man dock ha biljett.

– Vi kommer att gå runt i Norra Djurgårdsstaden halva tiden och andra hälften går vi upp till det gamla Hjorthagen, säger Örjan Lönngren och syftar på området kring tunnelbanestationen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.