ANNONS

Hjorthagsskrapan byggs – men krymper

Hjorthagsskrapan får byggas. Men skrapan krymper nu ännu mer. Huset blir 90 meter högt - 80 meter lägre än ursprungsplanen. Det fastslår en dom från mark- och miljööverdomstolen.
ANNONS

Skrytbygget i Hjorthagens gasverksområde skulle bli 170 meter högt. Men redan 2013 sänktes byggplanerna med 30 meter då huset ansågs för högt och att de som bodde högst upp skulle kunna få rök från närliggande Värtaverket rakt in i lägenheterna.

Staden godkände det 140 meter höga huset, men för ett knappt år sedan stoppade mark- och miljödomstolen stadens detaljplan. Anledningen var att röken fortfarande riskerade att komma in från Värtaverket och att huset syntes för mycket från nationalstadsparken.

Staden överklagade beslutet till mark- och miljööverdomstolen som nu kommit med sitt beslut – huset får byggas – men sänks med ytterligare 50 meter och blir 90 meter högt.

– Man kan säga att vi är halvnöjda ändå. Det var inte vårt förstahandsyrkande utan vårt tredje. Vi hade i grunden velat ha ett annat utfall. Men nu har man gått både oss och Fortum till mötes så att man ändå kan komma vidare, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Staden hade tre yrkanden som lades fram till domstolen. Att huset ligger blir 140 meter, att det blir 120 meter eller att det blir 90 meter. De två senare alternativen var inget staden önskade, men ställt mot att inget byggs på platsen tycker man att det är bättre än inget.

– Vi hade gärna sett att det blev 40 meter högre. Nu blev det en kompromiss som sagt och det är bättre i vissa fall för att komma vidare, och det är ändå acceptabelt, säger Roger Mogert.

Anledningen till överdomstolens beslut om 90 meter är att röken från Värtaverket inte riskerar att störa de boende. Något som i teorin skulle kunna göra att boende i den nya skrapan klagar, vilket skulle kunna göra att Fortum måste lämna platsen. Något som inte överdomstolen tycker är rimligt eftersom Fortum var först på platsen. Därför får huset byggas, men bara om det är 90 meter högt.

Till Mitt i sa Marianne Ahlgren i juni 2015, då presschef för Fortum värme:

– Vi är inte emot att det byggs i området. Men vi skulle gärna se att man bygger något lägre eftersom de boende högst upp i huset skulle kunna få in röklukt i bostäderna. Det kan leda till olägenheter och skapa konflikter även om röken i sig inte är farlig, sa hon då.

ANNONS

Överdomstolen tycker dock inte att påverkan på riksintresset nationalstadsparken är tillräckligt stort för att stoppa planen – något flera grupper som värnar om parken ansåg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.