Hjulstagången får färgglad lekplats

Hjulstagången är under upprustning. Det som varit en tråkig yta ska bli en stor lekpark ut­över det vanliga.

Bygget av lekplatsen är redan i gång. När den är klar kommer den att sticka ut med sin mönstrade färgglada matta och en slingrande stålkonstruktion där gungor och annat kul kan fästas.

Spånga–Tensta har fått 3,3 miljoner kronor för att göra stadsdelen mer tillgänglig. Den största satsningen blir den nya lekparken i Hjulsta, som byggs på Hjulstagången.

Parken beräknas kosta 1,8 miljoner kronor att anlägga.

– Anledningen till att vi ville ha en ny lekplats var att det från början var en väldigt tom och öppen torgplats, bara en tråkig yta som vi ville göra lite mer tillgänglig, säger Dag Winnarsson, parkingenjör vid Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Över den färgglada mattan ska en stålkonstruktion i guldgul färg dras på olika höjder. Där kan gungor fästas, bland annat en kompisgunga, andra lekredskap och mål för bollspel. En trampolin som är som en studsmatta byggs in i den randiga mattan som är av gummi för att barnen inte ska slå sig om de faller.

– Parken kommer att bli väldigt unik, man kan säga att den blir Hjulstas lilla specialitet, säger Dag Winnarsson.

Han hoppas att parken kan bli klar under hösten, men det är svårt att säga ett exakt datum eftersom stålkonstruktionen måste byggas på plats för att få den rätta dragningen, och det kan ta lite längre tid än beräknat.

– Den kommer att vara invigd till våren 2014, säger han.