MB Hockey kollar om ledare dömts för sexbrott

Johan Lansgard, ordförande, MB Hockey, på träning i LW-hallen i Sätra.
Johan Lansgard, ordförande i MB Hockey, på träning i LW-hallen i Sätra.
Endast 22 av 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholm kräver att alla barn- och ungdomsledare visar att de inte har dömts för sexbrott.
Farsta Innebandyklubb, Hammarby Fotboll och MB Hockey begär registerutdrag av alla ledare. Men Älvsjö AIK Fotboll har hittills avstått.


MB hockey har sedan två år tillbaka bett alla ledare visa utdrag ur belastningsregistret.

– Vi gör de inte på grund av misstanke – du kan ju aldrig se på en person vad den har för preferenser. Vi måste säkra allas trygghet. Vår förening ska vara en fristad för alla barn och det måste vi säkra – så enkelt är det, säger ordföranden Johan Lansgard.

Johan Lansgard, ordförande, MB Hockey. Träning i LW-hallen i Sätra.

Johan Lansgard, ordförande i MB hockey som arbetar mot sexuella övergrepp.

Avtal som alla måste skriva på

MB Hockey arbetar aktivt mot sexuella övergrepp och våld.

– Alla som blir medlemmar i vår förening får en broschyr med allt vad som händer i fall en sådan situation skulle uppkomma – från polisanmälan och sådana saker. Vi har ett spelar- och föräldraavtal som alla får skriva under, säger Johan Lansgard.

”En hel bibel”

Även Farsta Innebandyklubb har i flera år begärt registerutdrag av samtliga ledare. Klubben har också utarbetat en policy för att försöka förhindra sexuella övergrepp.

Johan Lindwall, kassör och sekreterare i Farsta IBK, kollar in en träning i Farstahallen. Foto: Pekka Pääkkö

– Vi har en hel bibel – ett internt dokument – som vi går igenom med ledare på ledarskapsmöten. Om den här typen av problem skulle uppkomma finns det en åtgärdslista för hur man ska agera, säger Johan Lindwall.

Hammarby vill förhindra övergrepp

Hammarby Fotbolls föreningschef Peter Kleve skriver i ett mejl att klubben begär registerutdragen av sina ledare ”för att göra allt vi kan för att förhindra sexuella övergrepp”.

”Tåls att ses över”

Grannklubben Älvsjö AIK Fotboll har än så länge inte begärt registerutdrag av sina ledare.

– Nej, inte i dagsläget. Peppar, peppar har vi varit förskonade från sådana här händelser. Vi har ofta anställt ledare på rekommendationer eller på något annat sätt haft en kännedom om dem. Men det tåls att ses över, säger ordföranden Lars Johansson.