Hockeyhjälten sprang med barn i Hellas – utan foppatofflor

Peter "Foppa" Forsberg tränar med barn som har funktionsvariation vid Hellasgården. Anton Femling i rullstol och Niclas Wennerlund grundare av Bara Vanlig.
Peter "Foppa" Forsberg tränar med unga som har funktionsvariation vid Hellasgården. Anton Femling i rullstol och Niclas Wennerlund grundare
Barn och ungdomar i Hellas fick chansen att träna med en av landets bästa hockeyspelare genom tiderna.
– Mycket glädje i gruppen, säger Peter "Foppa" Forsberg .

Tisdagens kvällsträning i Hellasgården blev minst sagt annorlunda för barnen och ungdomarna i Bara vanlig, en träningsgrupp för personer med olika funktionsvariationer.

Hockeyhjälten Peter ”Foppa” Forsberg var med och sprang rundan på 3,2 kilometer.

– Det gick jättebra. Det var mycket glädje i gruppen, säger Peter Forsberg.

Kände ungdomarna igen dig?

– Sådär. Någon hade kollat på ett klipp på you tube och sett vad jag gjort innan. Men det kändes helt okej. Det får man ta att inte alla vet att man varit hockeyspelare.

Peter "Foppa" Forsberg tränar med barn som har funktionsvariation vid Hellasgården.

Peter ”Foppa” Forsberg avslutade sin professionella ishockeykarriär som spelare 2011. Foto: Pekka Pääkkö

Tror på träningen

Peter Forsberg tror att rörelse betyder jättemycket för de unga i träningsgruppen.

– Att känna gemenskap och att få träffa kompisarna samtidigt som man får röra på sig. Det är en bra kombination. Alla får ha sitt eget tempo, och efteråt fikar man tillsammans.

Vad fikade ni på?

– Ja. det blev någon miss så någon annan hade redan ätit upp det. Men det blir kanske dubbelt nästa gång i stället.

Vad gillar du att träna i Hellas?

– Jag har inte varit i området förut. Men det är otroligt fint. Det var så mycket folk som var där och badade och sprang. Det är som en oas utanför stan.

Hade du på dig foppa-tofflorna när du tränade?

– Haha, nej. Det är är ett avslutat kapitel. Vi jobbar med andra skor nu.

Vad gör du annars nuförtiden?

– Allt möjligt. Business as usual. Jag tränar varje dag för ett tävlingsprogram i tv, som jag ännu inte kan säga vilket det är. Jag ska senare i höst hem till Zürich. I somras var vi mycket i sommarstugan i Örnsköldsvik.

Peter "Foppa" Forsberg tränar med barn som har funktionsvariation vid Hellasgården.Pappa Tomas Vileåholm med Tore och Tea.

Peter ”Foppa” Forsberg tränar med barn vid Hellasgården. Pappa Tomas Vileåholm med barnen Tore och Tea. Foto: Pekka Pääkkö

Löpargrupp skapad av pappa

Gruppen Bara vanlig startades av Hökarängsbon Niclas Wennerlund. Han hittade ingen löpargrupp för sin dotter med intellektuell funktionsnedsättning så han satte igång sin egen på Hellasgården i Nacka. I dag finns Bara Vanlig på flera platser runt om Sverige.

Bara Vanlig är en av fyra föreningar som fått 50 000 kr i stöd av ATG Drömfond, ett initiativ som vill göra idrott tillgängligt för fler där Peter Forsberg är ambassadör. Det var därför han gästade träningen på tisdagen.

I höst kan svenska folket vara med och rösta om vilken av de fyra föreningarna som ska få ytterligare 100 000 kronor. Övriga nominerade är RBU Södermanland, projekt Familjekraft, Hammarö GK och SlaughterSisters i Nyköping.