Hög mysfaktor i vinnande föreningen

Matdags för Gunnel, Barbro och Doddo.
Matdags för Gunnel, Barbro och Doddo.
Linnéa Skog njuter av eftermiddagskaffet i växthuset.
Linnéa Skog njuter av eftermiddagskaffet i växthuset.
Vad är det som gör hyresgästföreningen Spindeln i Gubbängen till Stockholms bästa? Mitt i Söderort åkte dit och fann svaret i form av mysfaktor, engagemang – och hönorna Barbro, Gunnel och Doddo.

– Många tror att det här är en bostadsrättsförening, att hyresgäster aldrig skulle vara så aktiva i arbetet med närmiljön, säger Linnéa Skog medan hon smuttar på eftermiddagskaffet och kollar läget i växthuset.

Hon bor på Dörrvägen och sitter med i styrelsen i hyresgästföreningen Spindeln. Hon är också med i föreningens odlingsgrupp och hönsgrupp. Och hon köper inte bilden att hyresgäster skulle vara sämre på att ta hand om sin boendemiljö.

– Tvärtom. Det är en myt att hyresgäster är oengagerade i sitt bostadsområde. Just i och med att vi inte är en bostadsrättsförening behöver vi inte lägga tid på en massa tråkiga detaljer. Vi kan satsa på det vi verkligen vill göra, säger hon.

Växthuset är ett exempel på det. Där odlas tomat, gurka, basilika. Utanför växer jordgubbar och bärbuskar.

– Det har funnits växthus här i tio pår men det var skruttigt. Genom Stockholmshem kunde vi få ett nytt. Vi har ett fantastiskt bra samarbete, säger hon.

Inte långt från växthuset står hönshuset. Där bor Gunnel, Barbro, Doddo och Sharon. Linnéa Skog släpper ut hönorna på gården och lockar med lite foder. Efter en stund börjar de kackla vilt när en katt kommer lite för nära, men det löser sig.

– Det funkar bra att ha dem lösa på gården bara man är här och har lite koll, säger Linnéa Skog.

Förutom att ge gården ett drag av lantlig idyll, bidrar hönorna med att värpa ägg i snitt var tredje dag. Odlingen och hönsen var något av det juryn föll för när Hyresgästföreningen region Stockholm nyligen höll sin nyinstiftade gala.

”För sitt arbete för hållbarhet, gemenskap, glädje och trivsel. Ni visar andra att inget är omöjligt!”, löd motiveringen till varför just Spindeln vann priset som Årets lokala hyresgästförening, bland ungefär 400 i hela regionen.

– Det var många bra föreningar med, så vi blev överraskade att vi vann. Men det betyder jättemycket att få en bekräftelse på att vi har gjort något bra, säger Linnéa Skog.

Se film med hönorna här: https://www.facebook.com/mittifarstaskondal/