Min lokala hjälte

Hög tid att ta sig an sommarjobbare

Nu är det hög tid att inleda jakten på ett sommarjobb.

– Vi vädjar till företagen att anställa ungdomar, säger arbetsmarknadscoach Bülent Curku.

På Workcenter hjälper man arbetssökande och samordnar sommarjobb för kommunens gymnasieungdomar. När Lokaltidningen Mitt i talade med Bülent Curku i onsdags hade Workcenter precis skickat ut ett 30-tal brev till de företag och föreningar som hade sommarjobbande gymnasieungdomar förra året.Nu är förhoppningen att de ska göra likadant i år också.

Av de 310 som förra året sökte feriearbete var det 124 av de sökande som fick sommarjobb mellan juni och augusti. Hur många jobb kommunen kan erbjuda i år var oklart i förra veckan. Men förra året handlade det om 71 platser. Det handlade om allt från jobb på vaktmästeri på en skola eller ett gruppboende för äldre till kontors- och parkarbeten.

Bülent Curku på Workcenter hoppas att företagen och föreningar ska ta chansen att anställa unga sommarjobbare.

– Vi vädjar till företagen att ta tillfället att anställa en gymnasieelev. Det kostar faktiskt företagen ganska litet. Totalt handlar det om cirka 7 300 kronor för en gymnasieelev en sommar, säger Bülent Curku.

Förra året var lönen för en feriearbetande gymnasieelev 70 kronor per timme inklusive semesterersättning, som betalas av respektive arbetsplats. Men lönen och semesterersättningen håller på att ses över, enligt Bülent Curku.

Gunilla Ridström, verksamhetschef på Upplands Väsby promotion, en organisation som jobbar med det lokala näringslivet i kommunen, betonar också vikten av att företagen anmäler sitt intresse för ungdomar.

– Ofta är det lika värdefullt för den sommarjobbande som företaget han eller hon jobbar på. Företagaren får nyttiga intryck av en ung arbetstagare med idéer och den som sommarjobbar får motivation att studera vidare, säger Gunilla Ridström.

Hon menar att flera företag i Upplands Väsby har det tufft i dessa tider men att anställa en feriearbetare kan ses som en framtida investering.

Fakta

Visa att du verkligen vill jobba

Skriv cv och gör personliga besök där du söker sommarjobb.

Om du är över 18 år kan du söka jobb inom äldrevården.

Var dig själv när du söker jobb och visa att du verkligen vill jobba under sommaren.

Enligt Upplands Väsbys hemsida jobbar en feriearbetare sex timmar om dagen på vardagar.

Källa: Workcenter och Upplands Väsby kommun