ANNONS

Höga betyg till eleverna

Emma Schultz och Emma Holmin på Saltsjöbadens samskola hör sällan om dåliga skolor i Nacka. ”Mina närmaste kompisar går i olika skolor och de tycker alla att de är bra”, säger Emma Schultz.
Emma Schultz och Emma Holmin på Saltsjöbadens samskola hör sällan om dåliga skolor i Nacka. ”Mina närmaste kompisar går i olika skolor och de tycker alla att de är bra”, säger Emma Schultz.
Niondeklassarnas slutbetyg i Nacka ligger fortsatt över rikssnittet, såväl i kommunala grundskolor som i friskolor.

Det framgår av färsk statistik från Skolverket.
ANNONS

Skolverket presenterade i förra veckan sin årliga sammanställning över de genomsnittliga slutbetygen för eleverna i årskurs 9 i landets grundskolor, liksom statistik över andelen niondeklassare som når behörighet i alla ämnen.

Nacka ligger fortsatt över riksgenomsnittet när det gäller båda variablerna (se tabell).

Einar Fransson, produktions­direktör för de kommunala skolorna i Nacka kommun, är nöjd.

– Vi ligger väl till. Vid en nationell jämförelse har vi högt meritvärde, säger han.

I dag är andelen elever som når målen i alla ämnen 86,4 procent, vilket är ett par procentenheter lägre än förra läsåret.

– Riktigt nöjd är jag först när alla elever uppnår målen i samtliga ämnen, säger Einar Fransson.

Emma Holmin, 14, och Emma Schultz, 15, går i nian i Saltsjöbadens samskola, en kommunal grundskola som vid förra mätningen uppnådde högst genomsnittligt meritvärde bland de kommunala skolorna.

I årets undersökning har skolan sjunkit något både i genomsnittligt meritvärde och andelen som når målen i alla ämnen, men skolans resultat ligger ändå långt över riksgenomsnittet. Båda flickorna tycker att skolan är bra – och att meritvärdet är viktigt.

– Det är klart det är viktigt att ha bra betyg, man jobbar för bra betyg så att man kan ta sig någonstans i livet, säger Emma Holmin.

ANNONS

Enligt Skolverkets siffror är meritvärdena för Nackas niondeklassare generellt sett högre i friskolorna än i de kommunala skolorna. Den enda kommunala skolan som tränger sig in på topplistan är Myrsjöskolan.

Varken Emma Holmin eller Emma Schultz säger sig dock ha tänkt på om det är någon skillnad på att gå i en kommunal grundskola eller i en friskola.

– Jag tänker inte så, det är sällan man pratar om det. Det är sällan man hör att någon skola i Nacka är dålig, säger Emma Holmin.

Einar Fransson ser inte betygsklyftorna mellan friskolorna och de kommunala skolorna som ett problem, utan menar att friskolorna bidrar till att hålla meritvärdena på en hög nivå även i de kommunala skolorna.

– Friskolorna är viktiga för det fria skolvalet. Och i viss mån är det gynnsamt med konkurrens. Vi i de kommunala skolorna har blivit bra på att ta uppdraget, att jobba mer målmedvetet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.