ANNONS

Bopriserna stiger mot nya rekordnivåer

Hedvig Eleonora församling har Stockholms högsta kvadratmeterpriser för bostadsrätter.
Hedvig Eleonora församling har Stockholms högsta kvadratmeterpriser för bostadsrätter.
Bostadsmarknaden på Östermalm skenar. I Hedvig Eleonora kostar lägenheterna nu i snitt 104 000 kronor per kvadratmeter - och priserna har därmed ökat med 25 procent sedan i fjol.
ANNONS

I oktober 2014 hade Hedvig Eleonora hade det högsta snittkvadratmeterpriset i hela Stockholm – 83 130 kronor. Oktober 2015 ligger genomsnittspriserna i församlingen på 104 079 kronor – en ökning med 25 procent på ett år. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik säger att de 65 sålda lägenheterna i Hedvig är relativt få, och urvalet därför litet, men siffrorna ändå stora.

– Visst är ökningen lite förvånande eftersom den övriga trenden är att närförorten ökar mest. Här har vi exempel på motsatsen, säger han.

Ett lågt utbud, snabba försäljningar, låga räntor och en hyresmarknad som inte fungerar är några av Svensk Mäklarstatistiks förklaringar till den extrema ökningen. En ökning som just nu är procentuellt störst i ytterstan, men som även har stigit rejält i innerstan.

Tittar man exempelvis på bostadspriserna mellan 2013 och 2014 ökade priserna i Hedvig Eleonora ”bara” med 8 procent.

Att priserna stiger så snabbt som de gör just nu får allt fler ekonomiska expertinstanser att dra i nödbromsen.Boverket, Riksbanken, Finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet, Internationella valutafonden (IMF), EU-kommissionen och OECD har alla nyligen varit ute i media och höjt varningens finger för att Sverige är på väg in bostadsbubbla. En bostadsbubbla innebär att en övertro på prisuppgång gör att bostadspriserna snabbt kan falla snabbt.

Boverkets analytiker Bengt Hansson var en av de första att varna för läget på bostadsmarknaden. Han tycker inte vi i innerstan är skyddade bara för att vi har en stor bostadsbrist.

– Under 90-talskrisen föll bostadspriserna mer i Stockholm än i övriga landet. Dels är priserna redan högre, dels ligger många närmare sin gräns när det gäller lån, säger han.

Victor Sjölund är mäklare på Östermalm för Husman Hagberg. Han menar att köparna inte visat upp någon större bubbelångest.

ANNONS

– Vi märker inte av någon större oro just nu från spekulanter, utan det handlar mer om en frustration över att bostäderna bara blir dyrare, säger han.

Fakta

Snittpriser per kvadratmeter de senaste tre månaderna:

Hedvig Eleonora: 104 079, + 25,2 % jämfört med 2014

Gustav Vasa: 93 765, + 24,8 %

S:t Matteus: 92 568, + 20,7 %

Oscar: 91 967, + 19,5 %

Adolf Fredrik: 91 865, + 18,5 %

Katarina: 90 589, + 24,2%

S:t Johannes: 90 070, + 20,1%

Stockholms Domkyrka: 89 820, + 23,1%

Högalid: 88 217, + 20,4%

Västermalm: 84 457, + 20,1 %

Engelbrekt: 84 032, + 20 %

Så klarar du en bubbla

Sitt stilla i båten. Och undvik – om du kan – att skilja dig, bli arbetslös eller sjuk.

Om bostadsmarknaden skulle krascha drabbar det främst de som säljer och köper lägenhet, enligt nationalekonomen Annika Creutzer, expert på privatekonomi.

– De flesta påverkas inte alls, utan fortsätter bara att bo.

Om du måste köpa eller sälja lägenhet är det bra att det inte går för lång tid mellan köp och försäljning.

Att inte vara alltför högt belånad, att amortera det man kan är också bra. Och att ha en buffert så man klarar att betala av räntorna om de skulle stiga plötsligt.

– Du är trygg så länge du kan sköta dina lån. Banken kan inte tvinga dig att sälja så länge du sköter om den biten.

Det är oftast vid oväntade händelser i livet som man kan råka på en ekonomisk smäll vid en bostadsaffär, som vid en skilsmässa, långvarig sjukdom eller arbetslöshet.

– Det är sällan räntorna som tar knäcken på en. Det är när det händer något oväntat som gör att man måste flytta snabbt, säger Annika Creutzer.

Att vara med i a-kassan, ha en inkomstförsäkring och sjukförsäkring är därför att rekommendera, enligt henne.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.