Höga halter av radon i hus

Redan för nio år sedan upptäcktes radon i Bro. Än i dag är lägenheterna fulla av hyresgäster. Nu kräver flera av dem skadestånd.

– Jag oroar mig mest för barnens skull, säger Nathalie Klebark.

2003 uppmättes för höga halter av den cancerframkallande gasen radon i lägenheter på Bagarvägen och Målarvägen i Bro. Trots en rad åtgärder lyckades inte bostadsbolaget sänka nivåerna.

Nathalie Klebark och hennes sambo har sedan 2005 bott i tre olika lägenheter i de radondrabbade husen. I alla bostäderna har hyresvärden gjort mätningar.

– Men de sa aldrig något och då tänkte jag att allt var okej, säger hon.

Sedan 2005 har döttrarna Nora, 4 år, och Thea, 9 månader, fötts. Men det var först i somras som Nathalie Klebark på ett möte med bostadsbolaget fick kännedom om de höga värdena. I hennes lägenhet uppmättes 860 becquerel – betydligt mer än Socialstyrelsens rekommenderade 200 becquerel per kubikmeter luft.

– Det är klart att jag känner mig orolig, säger hon.

Första veckan efter att hon fått beskedet var det olustigt att vara hemma.

Radon är en lukt- och färglös gas som bildas i marken, men också finns i byggmaterialet blå lättbetong.

Den tros orsaka 500 lungcancerfall årligen. Hemma hos Nathalie Klebark har balkongdörren stått på glänt hela sommaren för att vädra.

– Jag kan inte förstå att Brohus inte berättat något. En lapp i brevlådan hade räckt. Då hade vi haft ett val, säger hon.

De höga radonvärdena har också fått Hyresgästföreningen att reagera. De kräver att elva hyresgäster bland annat ska få skadestånd och 30 procent av hyran tillbaka.

– De har inte informerat om radonet. Inte ens i de lägenheter där de har mätt har de gått tillbaka och talat om att värdena var för höga, säger Anna-Brita Björkenwall, handläggare på Hyresgästföreningen som driver fallet.

Om Upplands-Brohus inte går med på deras krav är de beredda att driva fallet till domstol.

Bostadsbolagets vd Tore Olsson säger att de förra hösten höll tre informationsmöten och 2006 fick alla hyresgäster i lägenheter med höga värden skriftlig information.

– Givetvis kan hyresgästerna uppleva att informationen varit dålig, det är subjektivt. Vi kan ha misslyckats att nå ut, säger han.

Bostadsbolaget har gjort mätningar sedan 2003, men de har också satt in flera åtgärder. Målet har hela tiden varit att få ner radonvärdena till bra nivåer.

Men förra hösten kunde Upplands-Brohus konstatera att det misslyckats. Husen ska nu rivas och de boende erbjuds att flytta.

Några av dem som bestämt sig för att flytta är Nathalie Klebark och hennes familj. I december lämnar de Bagarvägen och de höga radonhalterna bakom sig.

– Vi har trivts superbra här, så det känns trist att flytta. Men vi kan inte bo kvar när vi vet att det är hälsovådligt.

Nathalie Klebark och hennes sambo har bott i de radondrabbade lägenheterna sedan 2005. Under tiden har de fått döttrarna Nora och Thea.

Fakta

Detta kräver hyresgästföreningen

Alla hyresgäster ska få flytta.

Hyresgästerna ska få förtur till andra lägenheter.

Bostadsbolaget måste omedelbart sluta hyra ut lägenheterna till fler, även på korttidskontrakt.

Hyresgästerna ska få skadestånd när de drabbas av medkostnader, till exempel i samband med flytten.

Hyresgästerna ska få tillbaka 30 procent av hyran.

Andra hyresgäster hos Upplands-Brohus ska inte drabbas i form av höjd hyra.

Källa: Hyresgästföreningen