ANNONS

Så höga är kraven för skyddsjakt på varg

Höga krav för skyddsjakt på varg
Höga krav för skyddsjakt på varg
Frågan om att bedriva skyddsjakt har har lyfts när det gäller båda vargsyskonen som håller till i länet. Men kraven för att få igenom skyddsjakt är höga – och i första hand tittar länsstyrelsen på andra alternativ.
ANNONS

Just nu håller länsstyrelsen på att ta ställning till två ansökningar om skyddsjakt på vargen i Riala-reviret norr om Stockholm. Även Riala-vargens syster, den så kallade Södertörnsvargen har gett upphov till en debatt om skyddsjakt – även om en formell ansökan inte har kommit in till länsstyrelsen.

Kraven för att kunna bedriva skyddsjakt på varg är höga. Länsstyrelsen kan bevilja skyddsjakt om det har skett, eller finns risk för allvarlig skada på tamboskap eller annan egendom, som till exempel husdjur.

Skyddsjakt tar de endast till om det inte finns andra alternativ.

– Sedan tar vi hänsyn till allmän hälsa och säkerhet. Till exempel att en varg visar oskyggt beteende och kommer alltför nära människor. I fallet med Riala-vargen har den ju vid flera tillfällen visat sig orädd och kommit nära människor, säger Göran Åström, miljödirektör länsstyrelsen.

ANNONS

Skrämma med kanoner

Normalt sett håller sig vargar undan människor. Risken att en varg skulle angripa en människa är mycket liten. Senast det hände var för 200 år sedan om man inte räknar med vargar som lever i fångenskap. Och den så kallade Gysingevargen som härjade på 1800-talet hade växt upp som tamdjur bland människor.

Göran Åström poängterar att skyddsjakt är en sista utväg och att länsstyrelsen i första hand tittar på andra alternativ.

– För att bedriva skyddsjakt ska man ha säkrat att det inte finns någon annan lösning. Det är grunden, säger Göran Åström och fortsätter:

– En sak som vi tittar på nu är om det är möjligt att använda sig av skrämselåtgärder. Man kan ha kanoner som smäller av och ljuseffekter som skrämmer eller använda sig av gummikulor som man skjuter mot vargen om den dyker upp flera gånger, säger han.

Söva och flytta – inte aktuellt

Det är mest effektivt om en varg till exempel återkommer till samma gård flera gånger. I fallet Riala-vargen kommer man inom kort att ta beslut om andra lösningar än skyddsjakt är möjligt. Om inte, ska de undersöka möjligheten till skyddsjakt.

– Beslut om skyddsjakt överklagas nästan alltid. Därför kommer vi att göra en noggrann utredning innan vi kan ta ett sådant beslut, säger Åström.

Är det möjligt att söva och flytta vargen till en annan plats?

– Svaret på det är ja. Men varken när det gäller Riala-vargen och Södertörnsvargen är det inte aktuellt, eftersom de inte är av någon genetiskt värdefull härkomst. Hade det handlat om en varg som till exempel vandrat hit från Ryssland som kunde ha hjälp vargstammen och inte bidragit till inavel hade det eventuellt varit aktuellt, säger Göran Åström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.