ANNONS

Höga villapriser gör radhusen heta

Fredrik Sterner har bott i radhuset i Kälvesta med sambon Åsa Åman och sonen Bertil sedan i juni och trivs bra. Han gillar särskilt närheten till Mälaren.
Fredrik Sterner har bott i radhuset i Kälvesta med sambon Åsa Åman och sonen Bertil sedan i juni och trivs bra. Han gillar särskilt närheten till Mälaren.
Nu ligger snittpriset på villor och radhus i Hässelby och Vällingby för första gången på över fyra miljoner kronor. En stor anledning till ökningen är att radhusen nu säljer som smör.

– De som tidigare hade kunnat köpa villa har nu fått sikta på ett radhus, säger mäklaren Christian Göransson.
ANNONS

Fredrik Sterner och sambon Åsa är några av dem som har känt av den heta bostadsmarknaden. När paret fick barn blev lägenheten i Solna för trång.

Men familjen var inte ensam om att vilja köpa ett radhus i västerort och först efter ett år av visningar och skenande budgivningar blev radhuset på Renfanegränd i Kälvesta deras.

– Det kändes lite hopplöst ibland, säger Fredrik Sterner.

Om bostadsmarknaden hade varit en annan hade den lilla familjen hellre valt en annan boendeform.

– Vi hade hellre bott i ett fristående hus, men vi var inställda på att det skulle bli ett radhus. Det handlar ju om prisläget, säger Fredrik Sterner.

Familjen är ett praktexempel på den typ av köpare som har pressat upp snittpriset på villor, radhus och kedjehus i stadsdelsområdet.

Nu ligger snittpriset för första gången på över fyra miljoner kronor.

– Det vi har mest tryck på är de lite billigare husen som ligger på mellan tre och fyra miljoner. Det är där vi har den bredaste målgruppen – fler kan köpa de här bostäderna, säger Christan Göransson på Fastighetsbyrån i Hässelby.

Det är just radhusen och några få villor som ligger på den prisnivån just nu.

ANNONS

– Den största procentuella prisökningen har gällt parhus- och kedjehus. Priserna på villorna har gått upp så mycket att de som tidigare hade kunnat köpa villa har nu fått sikta på ett radhus- eller ett kedjehus, säger Christian Göransson.

Enligt Hans Genter på Skandiamäklarna är bostadsbristen i Stockholm den avgörande faktorn för prisökningen i hela staden.

– Det är framförallt utbudet som är mindre än efterfrågan, det är det som styr det hela. Man kan med lätthet säga att det är säljarens marknad just nu, säger han.

Christian Göransson på Fastighetsbyrån tror att prisökningarna kommer att hålla i sig:

– Den stora faktorn är hur många som vill bo här kontra hur många som säljer, och bostadsbristen kommer inte att försvinna de närmsta 10–20 åren. Sedan finns det ju andra faktorer som amorteringskrav och möjliga finanskriser som spelar in, men jag tror ändå att det kommer att vara fortsatt stor efterfrågan med fortsatt höga priser som följd.

Det är mest tryck på de lite billigare husen.christian göransson Mäklare

Fakta

Husen 100 000 dyrare för varje år

Snittpris i augusti.

Källa: Värderingsdata

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.