ANNONS

Högdalens högsta gör comeback

Foto: Mattias Kamgren/Privat
Foto: Mattias Kamgren/Privat
För andra gången någonsin kommer löptävlingen "Högdalens högsta" att ge motionsfantaster chansen att bemästra Stockholms eget "fjäll". I april anordnas det första loppet, följt av deltävlingar och final i augusti.
ANNONS

Högdalens högsta beskrivs av arrangörerna som ”stans tuffaste löpserie”.  Olof Ekberg är en av personerna bakom projektet och berättar att det till stor del kom till för att få människor att söka sig till Högdalen. Loppets längsta bana är cirka 9,5 kilometer lång, mellanbanan 4,9 och den kortaste 2,8.

Video från Högdalstoppen av personerna bakom Högdalens Högsta.

– Det är ett fantastiskt område, vilket alla vi som ägnar oss åt aktiviteter där tycker. Den första toppen anlades under 50- och 60-talet och designades av den dåvarande stadsträdgårdsmästaren, Holger Blom. På den tiden var det tänkt som ett område för idrott på vintern, och vackra vyer på sommaren, säger Olof Ekberg.

Bilder från Högdalstoppen, då och nu.

Att området har fått ett sämre rykte, bland annat på grund av vandalism, är synd tycker Olof Ekberg. Han vill att området ska få tillbaka sin forna glans och la därför fram ett förslag tillsammans med sina samarbetspartners till Stockholms stad för några år sedan. Förslaget ledde däremot aldrig till något konkret.

– Det finns otroligt många olika beslutsnivåer och instanser, det är en djungel. Om staden bestämmer sig för att något ska ske, då kommer det att ske, säger Olof Ekberg.

Varför har det inte skett hittills?

ANNONS

– Bland annat för att Högdalstoppen ligger i närheten av ”fel” områden, som Bandhagen och Rågsved. Det medför säkert att det inte räknas som en prioritet, vilket som sagt är synd då jag tror att det är en plats som skulle kunna aktivera många om den fick ett lyft.

Utöver löpserien har Olof Ekberg även tillsammans med sina träningskompanjoner försökt att ena olika idrottsutövare för att skapa en gemensam multiidrottsförening.

– Det finns long- och skateboardåkare, skidåkare, cyklister och paraidrottare. Det skulle vara fullt möjligt att anlägga en multibana som gör det möjligt att utöva många olika former av aktivitet, säger han.

Fakta

Datumen då du kan springa Högdalens högsta

17 april

8 maj

29 maj

19 juni

Final, 21 augusti

Första gången som Högdalens högsta anordnades hade varje deltävling i snitt cirka 50 deltagare.

Källa: Högdalens högsta