ANNONS

Högdalstopparna täckta av giftig växt

Björnlokorna kan bli flera meter höga och dödar all växtlighet under.
Björnlokorna kan bli flera meter höga och dödar all växtlighet under.
Björnlokan breder ut sig över stan. Växten kan orsaka brännskador och tar död på annan växtlighet. Värst är det på Högdalstopparna.
ANNONS

Björnlokan är ett växande problem. Den sprider sig som ogräs, kan bli flera meter hög och dessutom dödar den all annan växtlighet i sin närhet.

– De gamla tipparna som blivit toppar är utsatta. Men den börjar också sprida sig längs trafikleder som Nynäsvägen och längs järnvägsspår. Det är ett jättestort bestånd vid Hagsätra IP, både innanför stängslet och utanför, säger Dimitry Chashchyn, platschef på Tylömarks, som bekämpar björnlokan för Stockholms stad.

– Det finns även en del i skogen, men de syns inte lika tydligt. Men det kan vara ett mycket större bestånd än vad vi känner till.

En av hans anställda arbetar just nu på heltid med bekämpningen. I Stockholm finns 150 platser med björnloka som de kontinuerligt besöker. Högsäsongen är i maj och juni eftersom man försöker förhindra fröspridningen. När björnlokan väl fröat dör den.

Om man kommer i kontakt med växten och sedan får sol på huden kan man få allvarliga brännskador.

Lokorna bekämpas oftast med gift.

– Men växer de nära en skola eller en förskola så gräver vi upp dem. På Högdalstoppen har vi en robotgräsklippare som styrs med en fjärrkontroll. Det går inte att klättra upp där, det är för brant. Vi försöker klippa två gånger om året, säger Dimitry Chashchyn.

I år har Stockholms stad uppmanat allmänheten att anmäla om de ser björnloka via kommunens hemsida.

– Hittills har vi fått in 30 anmälningar. Så fort vi får in en anmälan skickar vi ut entreprenören på bekämpning, säger Erik Johansson, pressansvarig på trafikkontoret.

ANNONS

Bestånden är väldigt höga och täcker allt och alla växter under dem dör eftersom de inte får någon sol eller näring. På Högdalstoppen är all annan växtlighet utrotad. Björnlokan har inga naturliga fiender i Sverige, det är bara bekämpning som hjälper.

– Jag har jobbat med det här i fyra år och det har bara blivit mer och mer. Det vi ser är att det motverkar spridningen där vi bekämpar. Men den börjar sprida sig längs trafikleder och järnvägsspår och den marken tillhör inte Stockholms stad.

Fakta

Kan orsaka brännskada

Björnloka innehåller furokumariner som är irriterande på huden, särskilt om huden utsätts för sol. Då kan det bli brännskador på huden med rodnad och blåsor, som kan bli stora och smärtsamma. Besvären kan komma med en till två dagars fördröjning och vara kvar i veckor. Det kan även bildas ärr.

Om du fått växtsaft på huden ska du tvätta med tvål och vatten och undvika solen i en vecka.

Källa: Giftcentralen