ANNONS

Höger eller vänster – striden på gångbanan har fått nytt liv

Gångbana, Solna, Mats Riesel, 62, och hunden Zoda, 11 år
Mats Riesel och hunden Zoda.
Vilken sida ska men egentligen gå på gångvägen?
När det blir extra viktigt att hålla avstånd har debatten flammat upp och går på högvarv.
ANNONS

Frågan om gående ska hålla till höger eller vänster på gemensam gång- och cykelväg är ett ämne som väcker känslor och manar till debatt.

Inte minst i coronatider när man dessutom ska hålla avstånd.

För trots att det snart har gått två år sedan regeringen förtydligade att fotgängare ska hålla till vänster så skapar det förvirring.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i den nationella cykelsatsningen.

Tidigare var det inte reglerat var fotgängare skulle gå på gemensam gång- och cykelbana, men rekommendationen då var att hålla till vänster för att möta fordon. Samtidigt gäller högertrafik för cyklister sinsemellan.

Ny debatt i frågan

Nu har en insändare som nyligen publicerades på mitti.se väckt liv i frågan igen. Signaturen ”Paragrafryttare” känner sig nödgad att lyfta ämnet på nytt, och inlägget har fått hundratals att tycka till.

”Så har dagen kommit då jag skriver en grinig insändare i lokaltidningen. Varför? Jo, för att majoriteten av alla människor jag möter på mina promenader går på fel sida. Det hade varit hanterbart om det inte vore för det faktum att de flesta dessutom blänger surt på mig och trycker sig ännu närmare sin vägkant som för att markera att de minsann inte tänker flytta på sig. Förmodligen i övertygelsen om att de går på rätt sida.”

”Förväntar mig att han gör likadant”

Har ”Paragrafryttaren” rätt i att många går på den sida som de är övertygade är rätt, men som egentligen är helt fel? Lokaltidningen Mitt i bestämde sig för att ta en sväng i Stockholm och ta pulsen på trafikanterna.

I Solna möter vi Mats Riesel, 62, som är ute och går med 11-årige Zoda.

ANNONS

– Jag går alltid på höger sida om jag möter en gångtrafikant. Jag förväntar att han gör likadant.

Gångväg, Solna, Mats Riesel, 62, och hunden Zoda, 11 år

Mats Riesel och hunden Zoda. Foto: Pekka Pääkkö.

Det kan vara svårt att stanna en löpare, men när Mitt i vinkar av Martin Larvia, 38, som springer med en barnvagn framför sig i Duvbo blir han glad att få frågan. Han själv håller sig alltid till vänster på gemensamma gång- och cykelbanor, men till höger på streckade och alltså separerade banor, men det är inte alla som gör det.

Martin Larvia på löprunda i Duvbo. Foto: Pekka Pääkkö.

– Jag försöker markera att jag går på rätt sida och därför har företräde, säger Martin.

Han tillägger:

– Nere vid sjöarna tänker folk sig inte för, det blir high chaparral i möten där nere. Många tycker att de går på rätt sida.

Utredaren reder ut

Det är inte helt självklart när rekommendationerna gäller. För oavsett om det finns en streckad linje i mitten av banan eller inte så är det vägmärkena D6 och D7 som indikerar om det är en gemensam gång- och cykelbana eller inte.

Transportstyrelsens utredare Hans Östh reder ut.

– Det man ska tänka på är att på en cykelbana, D4, så får man gå. Däremot får inte cyklister och moped klass 2 framföras på gångbana, D5, säger Hans Östh.

Ett exempel på gångbanor där fordon inte får föras är trottoarer. På trottoarer finns det heller inga bestämmelser om fotgängare ska hålla sig till höger eller vänster.

– Om vi ska göra det ännu krångligare så är det bara barn upp till åtta år som får cykla på trottoarerna. Även de här elsparkcyklarna, om de går i en hastighet som motsvarar gång, får också vara på trottoarerna.

Fakta

Överkurs

  • Till skillnad från fotgängare är det cyklisterna som är ansvariga för att inga olyckor inträffar. I möten med fotgängare har cyklister väjningsplikt.
  • Personer på rullskridskor eller rullskidor kan behöva använda det högra körfältet för att de helt enkelt kommer upp i en högre hastighet än gångfart.
  • Fotgängare som går med hund ska hålla hunden på vänster sida. Detta är för att när man går på vänster sida, mot trafiken, skyddas hunden ifrån den.
  • Personer som leder eller sitter på en häst ska däremot gå på höger sida. Detta för att hästen räknas som ett fordon. När hästar leds hålls de på ryttarens högra sida, också som skydd mot trafiken.
Källa: Transportstyrelsen och Trafikförordningen.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.