ANNONS

Höger eller vänster – striden på gångbanan har fått nytt liv

Ante Heimer från Årsta om gemensamma gång- och cykelbanor. 9 juli 2020.
Ante Heimer kände inte till vilken sida man ska gå på.
Delade gång- och cykelbanor rör upp känslor hos både fotgängare och cyklister.
Vem ska hålla sig på vilken sida? När det blir extra viktigt att hålla avstånd har debatten flammat upp och går på högvarv.
ANNONS

Frågan om gående ska hålla till höger eller vänster på gemensam gång- och cykelväg är ett ämne som väcker känslor och manar till debatt.

Inte minst i coronatider när man dessutom ska hålla avstånd.

För trots att det snart har gått två sedan som regeringen förtydligade att fotgängare ska hålla till vänster så skapar det förvirring.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i den nationella cykelsatsningen.

Tidigare var det inte reglerat var fotgängare skulle gå på gemensam gång- och cykelbana, men rekommendationen då var att hålla till vänster för att möta fordon. Samtidigt gäller högertrafik för cyklister sinsemellan.

Ny debatt i frågan

Nu har en insändare som nyligen publicerades på mitti.se väckt liv i frågan igen. Signaturen ”Paragrafryttare” känner sig nödgad att lyfta ämnet på nytt, och inlägget har fått hundratals att tycka till.

”Så har dagen kommit då jag skriver en grinig insändare i lokaltidningen. Varför? Jo, för att majoriteten av alla människor jag möter på mina promenader går på fel sida. Det hade varit hanterbart om det inte vore för det faktum att de flesta dessutom blänger surt på mig och trycker sig ännu närmare sin vägkant som för att markera att de minsann inte tänker flytta på sig. Förmodligen i övertygelsen om att de går på rätt sida.”

Ante Heimer från Årsta om gemensamma gång- och cykelbanor. 9 juli 2020.

Ante Heimer tycker att det skulle kunna skyltas tydligare. Foto: Niklas Thim

Årstabon Ante Heimer berättar att han oftast går till höger och att han inte kände till att fotgängare ska hålla till vänster.

ANNONS

– Det visste jag faktiskt inte. Om jag ser att någon kommer på andra sidan så anpassar jag mig. Men jag ska försöka ha det i åtanke framöver.

Upplever du att andra följer det?

– Jag kan inte säga att jag har sett någon tydlig trend. Det är väl kanske tydligare i rulltrappor, till exempel, där det är fler människor och man måste hitta ett system. Men jag tror att de flesta är hyfsat flexibla, man ser var den andre kommer ifrån och så går man åt sidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.