ANNONS

Höger eller vänster – striden på gångbanan har fått nytt liv

Sätrabon Anton Krieg om delade gång- och cykelbanor. 13 juli 2020.
Sätrabon Anton Krieg cyklar på höger sida.
Delade gång- och cykelbanor rör upp känslor hos både fotgängare och cyklister.
Vem ska hålla sig på vilken sida? När det blir extra viktigt att hålla avstånd har debatten flammat upp och går på högvarv.
ANNONS

Frågan om gående ska hålla till höger eller vänster på gemensam gång- och cykelväg är ett ämne som väcker känslor och manar till debatt.

Inte minst i coronatider när man dessutom ska hålla avstånd.

För trots att det snart har gått två sedan som regeringen förtydligade att fotgängare ska hålla till vänster så skapar det förvirring.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i den nationella cykelsatsningen.

Tidigare var det inte reglerat var fotgängare skulle gå på gemensam gång- och cykelbana, men rekommendationen då var att hålla till vänster för att möta fordon. Samtidigt gäller högertrafik för cyklister sinsemellan.

Ny debatt i frågan

Nu har en insändare som nyligen publicerades på mitti.se väckt liv i frågan igen. Signaturen ”Paragrafryttare” känner sig nödgad att lyfta ämnet på nytt, och inlägget har fått hundratals att tycka till.

”Så har dagen kommit då jag skriver en grinig insändare i lokaltidningen. Varför? Jo, för att majoriteten av alla människor jag möter på mina promenader går på fel sida. Det hade varit hanterbart om det inte vore för det faktum att de flesta dessutom blänger surt på mig och trycker sig ännu närmare sin vägkant som för att markera att de minsann inte tänker flytta på sig. Förmodligen i övertygelsen om att de går på rätt sida.”

Sätrabon Anton Krieg om delade gång- och cykelbanor. 13 juli 2020.

Anton Krieg. Foto: Niklas Thim

Vet du vilken sida som gäller för cyklister?

ANNONS

– Nej, jag gissar på höger? Jag brukar hålla mig på höger sida, men vad som faktiskt gäller vet jag inte, säger Sätrabon Anton Krieg.

Upplever du att det kan bli irriterat när någon är på fel sida?

– Nej, det är inte så ofta man möter folk. Det är väl om man cyklar på en gångväg som folk kan säga till, men på så här breda vägar har jag aldrig upplevt att det varit så.

Tycker du att skylten är tydlig med vad som gäller?

– Nja, inte så tydlig ändå. Det vore bättre om det var gående till vänster och cykeln till höger. Min upplevelse av skylten nu är att båda får gå eller cykla var som helst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.