ANNONS

Höger eller vänster – striden på gångbanan har fått nytt liv

Ronnie Davis från Liljeholmen om delade gång- och cykelbanor. 14 juli 2020.
– Gående på den högra sidan och cyklar på den vänstra? säger Liljeholmsbon Ronnie Davis.
Delade gång- och cykelbanor rör upp känslor hos både fotgängare och cyklister.
Vem ska hålla sig på vilken sida? När det blir extra viktigt att hålla avstånd har debatten flammat upp och går på högvarv.
ANNONS

Frågan om gående ska hålla till höger eller vänster på gemensam gång- och cykelväg är ett ämne som väcker känslor och manar till debatt.

Inte minst i coronatider när man dessutom ska hålla avstånd.

För trots att det snart har gått två sedan som regeringen förtydligade att fotgängare ska hålla till vänster så skapar det förvirring.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i den nationella cykelsatsningen.

Tidigare var det inte reglerat var fotgängare skulle gå på gemensam gång- och cykelbana, men rekommendationen då var att hålla till vänster för att möta fordon. Samtidigt gäller högertrafik för cyklister sinsemellan.

Ny debatt i frågan

Nu har en insändare som nyligen publicerades på mitti.se väckt liv i frågan igen. Signaturen ”Paragrafryttare” känner sig nödgad att lyfta ämnet på nytt, och inlägget har fått hundratals att tycka till.

”Så har dagen kommit då jag skriver en grinig insändare i lokaltidningen. Varför? Jo, för att majoriteten av alla människor jag möter på mina promenader går på fel sida. Det hade varit hanterbart om det inte vore för det faktum att de flesta dessutom blänger surt på mig och trycker sig ännu närmare sin vägkant som för att markera att de minsann inte tänker flytta på sig. Förmodligen i övertygelsen om att de går på rätt sida.”

Ronnie Davis från Liljeholmen om delade gång- och cykelbanor. 14 juli 2020.

Liljeholmsbon Ronnie Davis och hunden Cookie. Foto: Niklas Thim

Vet du vilken sida som gäller för fotgängare?

ANNONS

– Jag tror att det är den högra sidan. Gående på den högra sidan och cyklar på den vänstra? säger Liljeholmsbon Ronnie Davis.

Tvärtom.

– Är det sant? Haha, ja där ser man.

Tror du att folk är bra på att följa det?

– Om det är markerat på banan, då följer folk det. När det är mycket folk så blir det väl lite överallt, men det är inte så farligt.

Upplever du att det kan bli irriterat på banorna?

– Ja, ibland när det är trångt. Cyklarna kommer i hög fart och de kan bli lite ilskna över att någon är i vägen, eller för att någon kan skada sig. Båda är rimliga anledningar till irritation.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.