ANNONS

Höger eller vänster – striden på gångbanan har fått nytt liv

Gångbana; Upplands-Bro:; Maj-Britt Grundfelt; Sten Grundfelt
Kungsängenborna Maj-Britt och Sten Grundfelt har koll på att man går på vänster sida på gemensamma gång- och cykelvägar.
Vilken sida ska men egentligen gå på gångvägen?
När det blir extra viktigt att hålla avstånd har debatten flammat upp och går på högvarv.
ANNONS

Frågan om gående ska hålla till höger eller vänster på gemensam gång- och cykelväg är ett ämne som väcker känslor och manar till debatt.

Inte minst i coronatider när man dessutom ska hålla avstånd.

För trots att det snart har gått två år sedan regeringen förtydligade att fotgängare ska hålla till vänster så skapar det förvirring.

”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana”, står det i den nationella cykelsatsningen.

Tidigare var det inte reglerat var fotgängare skulle gå på gemensam gång- och cykelbana, men rekommendationen då var att hålla till vänster för att möta fordon. Samtidigt gäller högertrafik för cyklister sinsemellan.

Ny debatt i frågan

Nu har en insändare som nyligen publicerades på mitti.se väckt liv i frågan igen. Signaturen ”Paragrafryttare” känner sig nödgad att lyfta ämnet på nytt, och inlägget har fått hundratals att tycka till.

”Så har dagen kommit då jag skriver en grinig insändare i lokaltidningen. Varför? Jo, för att majoriteten av alla människor jag möter på mina promenader går på fel sida. Det hade varit hanterbart om det inte vore för det faktum att de flesta dessutom blänger surt på mig och trycker sig ännu närmare sin vägkant som för att markera att de minsann inte tänker flytta på sig. Förmodligen i övertygelsen om att de går på rätt sida.”

”Vill möta trafiken”

Mitt i gav sig ut bland cyklister och gångtrafikanter för att se hur det står till med regelkunskaperna.

På en gång- och cykelväg i närheten av Kungsängen centrum möter vi Maj-Britt och Sten Grundfelt som bott i Upplands Bro sedan 1964. 

ANNONS

– Jag går alltid på vänster sida, säger Maj-Britt Grundfelt. 

– Cyklarna har högertrafik och för mig känns det naturligt att man vill möta trafiken och därför ska gå på vänster sida. Nu känns det också extra viktigt att hålla sig på rätt sida så att man kan hålla avståndet, säger Sten Grundfelt.

Gångbana; Upplands-Bro:; Maj-Britt Grundfelt; Sten Grundfelt

Maj-Britt och Sten Grundfelt påpekar att det känns extra viktigt att gå på rätt sida nu när man bör hålla större avstånd till varandra. Foto: Pekka Pääkkö

Vem ska väja för vem?

På en gång- och cykelväg i närheten av Smedgärdshallen i Upplands Väsby kommer Simo och Marja-Leena Niemistö gående tillsammans med barnbarnet Astrid Helgesson. 

– Jag går alltid på vänster sida. Man blir lite irriterad när folk går på fel sida, säger Marja-Leena Niemistö. 

– Ja, vänster sida ska man gå på alla vägar. Jag blir inte irriterad när folk går på fel sida men tycker det är svårt att veta vem som ska väja för vem. Men min rullator har hjälpt mig mycket. När folk ser mig komma gåendes går de alltid runt mig så jag slipper väja, säger Simo Niemistö.

Gångbana, Gångbana, Upplands Väsby: Simo Niemistö Marja-Leena Niemistö Astrid Helgesson, 3 år

Väsbyborna Marja-Leena och Simo Niemistö, här med barnbarnet Astrid Helgesson. De har koll på att man går på vänster sida på gemensamma gång- och cykelvägar men håller till vänster på övriga vägar också. Foto: Pekka Pääkkö

Håller till höger då bilarna kör fort

I Jakobsberg i Järfälla är Anna Staus ute och promenerar med hunden på en trottoar. I den riktning hon går nu vill hon hålla till höger för att öka avståndet till bilarna som kör på vägen bredvid. 

– Man ska gå på vänster sida tycker jag på gemensamma gång- och cykelvägar. Det är många som inte gör det. Men här har de stängt av så många gångvägar så just nu håller jag mig till höger för att bilarna kör som dårar, säger Anna Staus. 

Gångbana, Järfälla, Anna Staus

Anna Staus berättar att hon ofta får anpassa sig till hur andra går. ”Ibland får man sicksacka sig fram för att alla går på olika sidor” säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Utredaren reder ut

Det är inte helt självklart när rekommendationerna gäller. För oavsett om det finns en streckad linje i mitten av banan eller inte så är det vägmärkena D6 och D7 som indikerar om det är en gemensam gång- och cykelbana eller inte.

Transportstyrelsens utredare Hans Östh reder ut.

– Det man ska tänka på är att på en cykelbana, D4, så får man gå. Däremot får inte cyklister och moped klass 2 framföras på gångbana, D5, säger han.

Inga bestämmelser på trottoarer

Ett exempel på gångbanor där fordon inte får framföras är trottoarer. På trottoarer finns det heller inga bestämmelser om fotgängare ska hålla sig till höger eller vänster.

– Om vi ska göra det ännu krångligare så är det bara barn upp till åtta år som får cykla på trottoarerna. Även de här elsparkcyklarna, om de går i en hastighet som motsvarar gång, får också vara på trottoarerna, säger Hans Östh.

Fakta

Överkurs

  • Till skillnad från fotgängare är det cyklisterna som är ansvariga för att inga olyckor inträffar. I möten med fotgängare har cyklister väjningsplikt.
  • Personer på rullskridskor eller rullskidor kan behöva använda det högra körfältet för att de helt enkelt kommer upp i en högre hastighet än gångfart.
  • Fotgängare som går med hund ska hålla hunden på vänster sida. Detta är för att när man går på vänster sida, mot trafiken, skyddas hunden ifrån den.
  • Personer som leder eller sitter på en häst ska däremot gå på höger sida. Detta för att hästen räknas som ett fordon. När hästar leds hålls de på ryttarens högra sida, också som skydd mot trafiken.
Källa: Transportstyrelsen och Trafikförordningen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.