ANNONS

Högerextrema lämnar källare

Utan att de boende visste om det hade grupperingen

Nordisk ungdom pub i källaren.

Men nu lämnar de lokalen i Näsbypark.
ANNONS

Pubträffar, föreläsningar och maskeradfester. Det är några av evenemangen som har hållits i en blygsam och lite undangömd källarlokal i Näsbypark.

Nordisk ungdom (NU) har stått som arrangör. Organisationen är bland annat känd för att ha hällt djurblod utanför pressombudsmannen Ola Sigvardssons bostad vid en demonstration tidigare i år.

Enligt David Lagerlöf vid den antirasistiska stiftelsen Expo ingår NU i en större rasideologisk rörelse.

– Det är en miljö där det ryms allehanda rasistiska och nazistiska grupperingar, även om alla inte själva kallar sig för det, säger David Lagerlöf.

NU motsäger sig alla kopplingar till nazism. I stället beskriver de sig som ”etniskt medvetna” och nationalister. Enligt talespersonen Andreas Johansson har de haft lokalen i Täby i drygt ett år.

– Det har varit en samlingspunkt med ett vitt spektrum av olika aktiviteter, säger Andreas Johansson.

Enligt honom finns flera av grundarna i Täby. Det är också i första hand personer från norra länet och innerstaden som samlats i lokalen. Andreas Johansson säger att träffarna i snitt har haft omkring 25 besökare.

På dörren till källaren sitter två klistermärken. Det ena bär namnet på en rollspelsförening och det andra på ett dataföretag.

Båda är knutna till en 25-årig man som tidigare varit skriven i Täby och som även är engagerad i organisationen.

ANNONS

Men nu ska de flytta. Kontraktet är uppsagt och i mars 2013 lämnar organisationen Näsbypark.

Bostadsrättsföreningen som äger lokalen uppger att man inte har känt till verksamheten, och att det är en privatperson som har stått på kontraktet.

– Informationen vi fick var att de skulle hålla på med webbutveckling och olika typer av event som de behövde en lagringslokal för, säger bostadsrättsföreningens ordförande.

Han har inte märkt av några pubkvällar i lokalen.

Det var tidningen Arbetaren som i förra veckan avslöjade att organisationen flyttar från Täby.