Min lokala hjälte

Högerextremister ordnade träff i Alviks medborgarhus: ”Kollade inte upp vem som bokade”

Alviks medborgarhus
Alviks medborgarhus.
I helgen anordnades ett högerextremt event med antimuslimska talare och personer med kopplingar till nazistorganisationer – i Alviks medborgarhus.
Det skedde samtidigt som ett dansläger hölls i samma byggnad.
– Det kändes obehagligt och vi var flera som undrade hur de kunde få vara där, säger en av dansdeltagarna.

I lördags anordnades ett dansläger i Alviks medborgarhus. Men redan på vägen dit reagerade en av deltagarna på att ett stort sällskap som hon inte kände igen var på väg mot samma lokaler. Personer som av allt att döma inte var på väg dit för att dansa.

– En av dem hade ett hakkors tatuerat på halsen och flera andra var klädda på ett sätt som helt klart förde tankarna till nazister, berättar hon.

Väl inne i medborgarhuset möttes hon av flera oroliga danselever som alla undrade vilka det var som strömmade in i lokalen intill deras.

– Hela danscommunityt är ju i regel väldigt heterogent, med folk som har olika etnicitet och sexuell läggning, så det är klart att folk blev oroliga när de såg folk med nazisttatueringar gå in i huset, säger hon.

I lokalerna bredvid anordnade den högerextrema organisationen ”Motpol” eventet ”Identitär idé VIII – Europa reser sig”, med föreläsningar och musik. På deltagarlistan, som publicerats på Motpols hemsida, återfinns bland annat personer med kopplingar till nazistorganisationen ”Nordiska motståndsrörelsen”, tidigare medlemmar i Svenskarnas Parti och redaktörer för Islamfientliga tidningar. Eller som Motpol själva skriver på hemsidan: ”Medverkar gör personligheter som på olika sätt verkat för de europeiska folkens sak och mot dess fiender”.

– Man kan säga att det är en mötesplats för personer inom den rasideologiska miljön. Personer som delar samma ideologi träffas och det som förenar dem är rasidéer och motstånd till demokrati. Miljön kännetecknas ofta av antisemitism, säger Jonathan Leman, researcher specialiserad på högerextremism, på Expo.

Alviks medborgarhus drivs av den ideella föreningen Alviks kulturhus på uppdrag av Stockholm Stad. När Mitt i pratar med föreståndaren, German Castillo, berättar han att han inte kollat upp vilka som bokat lokalerna i förväg.

– En privatperson ringde och bokade lokalen sent på torsdagkvällen. Han sa att de var ett större sällskap och att de hade blivit av med sin lokal och behövde något snabbt. Allt hände väldigt hastigt och jag såg det som en bra intäkt. Jag kollade aldrig upp vem det var, säger Castillo, och tillägger:

– Om en lokal bokas i god tid i förväg har vi möjlighet att kolla upp vilka det är och sen ta ett beslut i styrelsen om de ska få hyra eller inte. Vi har avvisat den här typen av sällskap förut. Men nu kollade jag bara upp bokarens personnummer och allt såg bra ut, säger han.

Hade du hyrt ut om du vetat vilka det var?

– Egentligen hyr vi ut till vem som helst men om vi vetat i förväg hade vi i alla fall kunnat ta ett gemensamt beslut i styrelsen om det är lämpligt eller inte, säger han.

För dansdeltagarnas del blev dagen inte lika trevlig som väntat. Även om personen som Mitt i varit i kontakt med inte upplevde något direkt hot från gruppen som träffades i lokalen intill menar hon att danseventet förmodligen inte ägt rum alls om de vetat vilka som var där samtidigt.

– Det låg en obehagskänsla i luften hela tiden, och det fanns inga poliser eller väktare på plats. Hade jag vetat att de var där hade jag inte kommit dit, säger hon.

Mitt i söker Motpol för en kommentar.